ZADNJA REZOLUCIJA O HRVATSKOJ

Nije prihvaćen amandman o Srđu u Europarlamentu

18.04.2013 u 14:56

Bionic
Reading

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Libor Rouček izrazio je u četvrtak zadovoljstvo glasovanjem na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koji je velikom većinom prihvatio rezoluciju o pripremljenosti Hrvatske za članstvo u Uniji.

'Golema većina zastupnika iz svih političkih skupina podržala je izvješće, jer golema većina podražava proširenje na Hrvatsku. Ovo je dobar rezultat i dobra poruka hrvatskoj javnosti da Europski parlament pozdravlja ulazak Hrvatske 1. srpnja', rekao je češki zastupnik Libor Rouček. Europski parlament je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao velikom većinom glasova posljednju rezoluciju o Hrvatskoj na temelju izvješća Libora Roučeka. Za rezoluciju je glasovalo 529 zastupnika, 36 je bilo protiv, a 39 suzdržanih.

Zastupnici su prihvatili prijedlog rezolucije koji je izglasan na Vanjskopolitičom odboru Europskog parlamenta 18. veljače te 10 amandmana koje je podnio Rouček. Izvjestitelj je objasnio da je te amandmane podnio kako bi se u rezoluciji zabilježili novi elementi koji su se pojavili od glasovanja na vanjskopolitičkom odboru, poput završnog izvješća o monitoringu, koje je Komisija objavila 26. ožujka.

Od tri amandmana koje je podnijela njemačka zastupnica Franziska Katharina Brantner nijedan nije prihvaćen. Brantner je u jednom od tih odbačenih amandmana predložila da se Parlament osvrne i na predstojeći referendum u Dubrovniku o izgradnji sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem na Srđu.

'Europski parlament poziva hrvatske vlasti da osiguraju primjerenu organizaciju predstojećeg referenduma u Dubrovniku, koji se odnosi na infrastrukturne projekte koji mogu trajno utjecati na socijalno-ekonomsku i ekološku održivost i urbani razvoj lokalne zajednice; poziva hrvatske vlasti da ozbiljno uzmu u obzir mogući negativni ekološki i socijalni učinak takvih projekta', glasio je taj amandman zastupnice Zelenih.

Buduća hrvatska zastupnica iz redova SDP-a Biljana Borzan, koja je trenutačno promatrač u Europskom parlamentu, rekla je ishod glasovanja vrlo dobar i da je bio očekivan. Ona je posebno istaknula ton jučerašnje raspave o prijedlogu rezolucije, kada su mnogi zastupnici govorili da je Hrvatska zemlja ulazi kao najpripremljenija u Europsku uniju. 'To nam daje za pravo da budemo radosni'.