SAMOPROMOTIVNI TRENUTAK

Ničim izazvan Kerum sazvao presicu

25.04.2014 u 13:49

Bionic
Reading

Bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum iznenada je, ni s čime konkretnim izazvan, pozvao novinare na Zapadnu obalu i stao pred kamere, valjda kako bi podsjetio na jedini projekt ostvaren za njegovog mandata. Ponosno je stao ispred kamene ploče na kojoj je uklesano njegovo ime pa objavio da još uvijek nije politički mrtav

'Moji ljudi prate situaciju na političkom tržištu', kazao je svojim poduzetničkim rječnikom i najavio da se već priprema za iduće parlamentarne i lokalne izbore. Europske će preskočiti.

'Mnogi misle da je moja politička karijera završila kad sam prestao biti gradonačelnik, ali na njihovu žalost - nije. Napravit ćemo još ovakvih projekata kao što je Zapadna obala. Ovo dokazuje da nismo slučajni političari, a Hrvatska građanska stranka je mlada, ali je parlamentarna i ima dva zastupnika. Siguran sam da će tako biti i nakon idućih izbora. Politički sam aktivan, samo postoje periodi kada sam sto posto angažiran, kada radim s punim gasom i s pola gasa', kazao je Kerum.

Gotovo nevjerojatno zvuči njegova nova kandidatura za Sabor kad se zna da je u više od dvije godine mandata ondje proveo ukupno dva sata, stoga smo ga upitali namjerava li konačno navratiti do Markovog trga. Nije se dao smesti: 'Nevenka je u Saboru pa mi ona prenosi sve ono što je bitno, tako da sam sto posto upoznat sa situacijom.'

Svom nasljedniku Ivi Baldasaru zasad ne može zamjeriti ništa osim sporosti, ali na njegovom mjestu visio bi u Zagrebu i tražio novac za gradske projekte.

'Vlast u Gradu ima SDP, kao i u državi, i tu je mogućnost da se puno napravi. A ne radi se ništa. Kada za godinu i pol SDP više ne bude na vlasti u državi, bit će još gore doći do projekata i novca. On ne bi smio gubiti vrijeme i odmah bi morao krenuti s nečime. Nije to nesposobnost - svi misle da ima vremena, ali vrijeme ide dan za dan i vrijeme prođe. Trebao bi otići gore u Zagreb, kod svojih šefova, tražiti investicije i projekte, tako da ostvari barem dio onoga što je nabrojao u kampanji', rezonira Kerum.

Hotel Marjan će, kaže, biti otvoren nakon što se za njega pronađe kupac. Nudio ga je i državi, ali bezuspješno. A nove trgovine navodno bi mogao početi otvarati za oko mjesec dana, nakon što se formalno dovrši postupak predstečajne nagodbe u njegovim tvrtkama.

Smireni Kerum imao je komentar na baš sve što su ga novinari pitali, pa tako i na najavu uvođenja novih poreza na kamate na štednju.

'Nije dobra tako agresivna politika jer sve se to na kraju slomi preko leđa građana. Hoću li plaćati porez? Pa naravno, ionako sam se naplaćao poreza... Jedan sam od rijetkih takvih, pa vidite zašto me gonjaju! U politiku sam ušao s velikim kapitalom, a oni sad spominju nekakvu imovinsku karticu. Pa što sad ta imovinska kartica ima veze s bilo čim?!', čudom se čudio.


Zajedno s Kerumom na Zapadnoj obali pojavila se cijela svita njegovih HGS-ovaca. Bila je tu i sestra Nevenka Bečić, a nisu joj smetala ni pitanja o optužnici za utaju poreza jer je jahta registrirana na tvrtku korištena u privatne svrhe.

'Tvrtka Kerum je registrirana za čarter, a brod je registriran kao teretni i za čarter. Tvrtka je obavljala svoju gospodarsku djelatnost, a u to spada i iznajmljivanje plovila. Jahta se iznajmljivala u onoj mjeri u kojoj je to diktiralo tržište. Bila je registrirana i kao teretni brod te je korištena i za potrebe tvrtke Kerum. Poznato je da smo imali poslovnice po otocima i bilo je situacija kada je jahtom trebalo obavljati poslove vezane za djelatnosti tvrtke. Sve je bilo transparentno i ja tu straha nemam', nasmijana je Bečić.

Desna Kerumova ruka Jure Šundov objavio je da će stranka donirati 20 tisuća obitelji Tandara koja je prije dvije godine ostala bez oca, a ovih dana i bez majke.