SVJEDOČIO DIREKTOR U HAC-U

'Ni u najopuštenijim trenucima Tadić nije spominjao Glavaša'

03.09.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Ispitivanjem direktora sektora građenja u HAC-u Ivice Mlinarevića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin.

Mlinarević u svom iskazu nije teretio Tadića, ističući da nikada nije čuo niti da spominje Glavaša. Svjedok je kazao da Tadića poznaje preko supruge s čijom je obitelji bio susjed te da se njihovo poznanstvo produbilo zbog posla. Mlinarević je, naime, bio glavni inženjer u HAC-u da bi 2010. postao direktor sektora građenja.

'No, ni u najopuštenijim trenucima nisam čuo da je Tadić ikada spominjao Glavaša', kazao je svjedok.

Za slučaj u kojem je Tadić optužen Mlinarević je, tvrdi, doznao iz medija, nakon čega ga je odmah nazvao, kao i svog rođaka Mladena Mlinarevića, koji je navodno organizirao ručak gdje je Tadić o Glavaševoj presudi pokušao razgovarati s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom.

Hrvatin bi, pak, u ovom slučaju trebao svjedočiti u četvrtak, 6. rujna, a dan ranije na klupi za svjedoke očekuju se bivši političar Ivić Pašalić te Renato Obranović, zet bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi, među ostalima, trebao svjedočiti poduzetnik Petar Pripuz.

Tadić je u ovom slučaju sam na optuženičkoj klupi, jer je ostalih četvero suoptuženika prije početka suđenja priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om. Tadić, međutim, nije pristao na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine. No, ponudu tužiteljstva prihvatili su saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora te Tadićeva supruga Božica Tadić - Ćavar koja je uvjetno osuđena na 15 mjeseci.

USKOK Tadića tereti da je optuženike koji su se nagodili s USKUK-om okupio u skupinu koja je trebala utjecati na neimenovane suce Vrhovnog suda i pokušati preinačiti osuđujuću presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'.

Glavaš je pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, gdje je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude.