MARIĆ ŽESTOKO KRITIZIRAO

'Ni pod narkozom ne bih glasao za Zakon o predstečajnoj nagodbi'

05.12.2013 u 13:43

Bionic
Reading

'Glavni je cilj ovoga zakona očuvanje radnih mjesta. Mi smo kroz ove predstečajne nagodbe za sada, gdje su planovi prihvaćeni, spasili 22,5 tisuće radnih mjesta', kazao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac predstavljajući izmjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Iako se radi o trećoj izmjeni u 13 mjeseci, zbog čega se često čuju kritike da se tako čestim izmjenama uvodi pravna nesigurnost, Lalovac kaže da su se konačno počeli rješavati problemi koji su gospodarstvo mučili godinama

Prema najnovijim izmjenama zakona, u slučaju obustavljanja postupka predstečajne nagodbe prijedlog za pokretanje stečajnog postupka podnosi Fina, a rok za dostavu izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja skraćuju se sa 30 na 15 dana, uz istovremeno omogućavanje dužniku da, ako plan nije izglasan, još dva puta ponudi izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja.

'Dajemo još jednu mogućnost da se vjerovnici i dužnik usklade oko financijskog restrukturiranja, a na to nas je uputila praksa, posebno vezana uz velike kompanije', rekao je Lalovac.

Osim toga, izmjenama zakona određeno je da u postupku sklapanja nagodbe pred trgovačkim sudom državu zastupa državno odvjetništvo, a izmjenama se regulira i zapljena novčanih sredstava dužnika radi pokrića troškova postupka predstečajne nagodbe.

Predstavljajući izmjene zakona, Lalovac je je pobrojao i dosadašnje rezultate. 'Od stupanja na snagu Fina je zaprimila 5.167 prijedloga za pokretanje predstečajnih nagodbi. Ukupne obveze tih tvrtki iznose 48,9 milijardi kuna, a u njima radi 42.437 radnika. Od tog broja, na velike tvrtke odnosi se 565 prijedloga za pokretanje predstečajnih nagodbi. Ukupan iznos njihovih obveza doseže 44,6 milijardi kuna, što je preko 90 posto svih obveza. U tim tvrtkama radi 29.197 radnika. Riječ je o jedinstvenom zakonu za restrukturiranja privrede, a već su i neke susjedne zemlje pokušale kopirati taj naš model', pohvalio se Lalovac

Međutim, ti podaci nisu impresionirali HDZ-ova Gorana Marića.

'Neće ovom zakonu pomoći ni deset čitanja. Vi se pozivate na to da je zakon donesen jednoglasno. Sreća vaša da nisam tada bio u Saboru ovdje na ovoj stolici jer nikada ne bih ni pod narkozom glasovao za ovakav zakon', rekao je Marić.

Odgovorio je SDP-ov Hrvoje Nekić. 'Kažu neki da za zakon ne bi glasali ni pod narkozom. Isto tako možda su oni tijekom 90-ih bili pod utjecajem bunike kada je napravljena pljačka stoljeća u Hrvatskoj kroz pretvorbu i privatizaciju. Isto tako ovdje smo čuli danas neke krikove. Pa ja se sad pitam, gdje su bili ti krikovi kada je 90-ih godina uništena privreda i gospodarstvo kako u Slavoniji tako i u cijeloj Hrvatskoj?' rekao je Nekić.

Nadovezala se i SDP-ova Nadica Jelaš. 'Ne znam jesu li neki kolege pod utjecajem bunike, ali znam da je amnezija zapravo jedna masovna pojava u njihovim redovima. Dakle, ja ću podsjetiti da je Vlada HDZ-a u prethodnom mandatu pokušavala riješiti ovaj ogroman problem nelikvidnosti odnosno insolventnosti hrvatskoga gospodarstva. Podsjećam na Zakon o rokovima plaćanja, nažalost oni nisu uspjeli taj problem riješiti. Eto, ova Vlada želi taj problem riješiti i mislim da smo na dobrome putu', rekla je Jelaš.

Žestoko se Marić obrušio na izmjene Zakona o predstečajnoj nagodbi u izlaganju u ime HDZ-a kazavši da je predstečajna nagodba u dio gospodarstva uvela 'ekonomski totalitarizam' i ozakonila 'gospodarsko barbarstvo'.

'Zar barbarizam nije ostaviti vlasnicima vlasnike i direktorima direktore upravo one koji su predstečajnog dužnika upropastili, a oni ostaju i dalje i vlasnici vlasnicima i direktori direktorima, a oni su najodgovorniji za stanje predstečajnog dužnika. Zar nije barbarizam dopustiti onima koji su isplaćivali dobit, izvlačili novac u inozemstvo, da oni idu u predstečajnu nagodbu. Zar nije barbarizam onima koji nisu isplaćivali radnike svjesno, povećavali svoju imovinu dopustiti im da im država oprašta dugove', zapitao se Marić

U svojoj raspravi Marić se pozvao i na znanstveni skup u HAZU-u gdje su znanstvenici i pravnici 'izmasakrirali' Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

'Ovo je rezultat, opet kaže prof. Dika, kriptokomesarskog sindroma, a na tom sindromu se ne izrađuje jednakost. Na kriptomesarskom pristupu nema suda, tu nema pravde i tu država radi što hoće. Tu država spašava izabrane dužnike, kumove, rođake, prijatelje, očeve ministara, i to sve na štetu vjerovnika koje se eksproprira. I manje je bitno je li ovaj zakon posljedica i rezultat neznanja ili namjere, važnije je da on nudi katastrofalna diskriminirajuća protucivilizacijska i ekonomsko i društveno razarajuća rješenja', rekao je Marić.

No nije Marić stao na tome. 'Zar je normalno da vjerovnik ne može pokrenuti predstečajni postupak? Pa naravno da nije. Zar je normalno da dužnik obavezan zakonski dužan pokrenuti, a vjerovnik to ne može? Naravno da nije. Zar je normalno da vjerovnik kojemu je priznata tražbina nema pravo ispitati postojanje tražbina ostalih vjerovnika? Naravno da nije. Zar je normalno da sudac odobrava nagodbu na koju nema uopće utjecaja? Naravno da nije. Zar je normalno da već sutra taj isti sudac koji odobrava nagodbu na koju nema utjecaja na nagodbu već sutra odlučuje o tužbama oštećenih vjerovnika? Naravno da to nije normalno. Zar je normalno da se predstečajna nagodba sklopi prije na Trgovačkom sudu nego što počne upravni postupak? Naravno da nije. Ništa od ovoga nije normalno ni moralno, ni životno, ni valjano, ni logično ni u skladu s Ustavom', poručio je Marić.

Njegovo izlaganje izazvalo je niz replika iz redova vladajućih. 'HDZ je podržao zakon kada se donosio. Sada Vi kažete barbarizam, protucivilizacijski, katastrofalan, nije normalan, nije životan. Nešto očigledno ne štima u toj vašoj politici ili je politika samo ajde ruši što god bilo pa makar to bila i dobra rješenja', odgovorio je SDP-ov Igor Rađenović.

Marićevo izlaganje zbunilo je i SDP-ova Marina Jurjevića. 'Činjenica je da je HDZ podržavao ovo, pitanje je, dakle, tko vara? Tko je prevarant? Jesu li prevaranti zaposlenici koji su mahom za ovaj zakon? Je li HDZ prevarant bio kad je podržavao ovakav zakon? Je li prevarant HDZ sada kada kroz vas govori ono što govorite Vi u ime kluba', kazao je Jurjević.

Odgovorio je i zamjenik ministra Lalovac pozvavši HDZ na zajedništvo u podršci zakonu.

'Evo, tu ću vam reći neke kompanije koje su restrukturirane, u kojima su prihvaćeni planovi. Institut IGH-a 700 radnih mjesta, plan prihvaćen, milijarda i 700 milijuna kuna dogovor, Dalekovod milijarda i pol kuna, 760 zaposlenih. Hoćemo govoriti o Optima telekomu, Konstruktor inženjeringu, Metronet telekomunikacijama, Tankerkomercu, Elektrometru iz Bjelovara? Nikad od mene nećete čuti da su to HDZ-ove ili SDP-ove firme. To su hrvatske kompanije kojima zapravo svatko tko je na vlasti pokušava pomoći jer je zadaća, ako možemo, da im nekakvim zakonskim elementima damo rješenje', rekao je Lalovac.
302840,301510,291596,291423