DUGA NOĆ U VLADI

Ni nakon 11 sati sastančenja premijer Orešković nije mogao smijeniti Crnoju

Bionic
Reading

Sastanak u Banskim dvorima u mogućoj smjeni ministra branitelja Mije Crnoje zbog niza afera koje su otkrili mediji trajao je skoro 11 sati! Započeo je u 14,30, kada su se drugi puta u danu sastali premijer Tihomir Orešković i ministar branitelja Mijo Crnoja, doznaje tportal. Ovaj put su im se pridružili i potpredsjednici vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Na kraju je odlučeno da se Crnoja neće pojaviti na prvom sjednici Vlade u četvrtak, te da će neovisni pravni stručnjaci odlučiti o njegovoj političkoj sudbini

Novinari su u zgradi Vlade čekali do dugo u noć informaciju o tome je li konačno smijenjen ministar branitelja Mijo Crnoja, no čini se da će proces donošenja političkih odluka u vladi premijera Tihomira Oreškovića biti nesvakidašnji.

U jednom trenutku je čak i tim HDZ-a na Twitteru odustao od čekanja da Orešković donese odluku o tome hoće li u svojoj vladi zadržati kontroverznog ministra branitelja.


Nakon ponoći su novinare glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka i savjetnik potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka za medije Miljenko Manjkas nagovarali da odu, a kada su ovi to odbili, Manjkas im je objasnio kako neće biti izjava i da se ‘sutra nastavljaju razgovori’ o smjeni Mije Crnoje.

Manjkas je objasnio da su se ‘provjeravali su se svi papiri’ i da će se to nastaviti i sutra. . ‘Dosad su se konzultirali vladini pravnici, a sutra zovu vanjske eksperte koji će napraviti izvještaj o cijelom slučaju. Taj dokument bi premijeru i dvojici potpredsjednika dao sliku jesu li, i kolik,o prekršeni i zakoni. Kad dobiju izvještaj, donijet će odluku o sudbini ministra Crnoje. Žele naglasiti da su bili temeljiti. Ne žele suditi na temelju medijskih napisa, niti na temelju svojih ili Crnojinih procjena, nego na temelju ekspertnog izvještaja.’, rekao je Manjkas i dodao da se konačna odluka o Crnoji očekuje nakon sjednice Vlade, nekad ooko 15 sati. To su tvrdili i u srijedu, podsjećamo.

'Mi smo se našli ujutro i mi ćemo se popodne naći i onda ćete vidjeti moj stav', kazao je premijer Orešković novinarima u Saboru.

Kako doznaje tportal, ministar Mijo Crnoja kod premijera Oreškovića došao je oko 14.30, a sastanak nakon pet sati i dalje traje. Prema neslužbenim informacijama, pravnici pregledavaju dokumentaciju koju je u svoju obranu donio ministar branitelja Crnoja.



Upitan razmatra li njegovu ostavku, Orešković je ponovio da će se s Crnojom naći popodne. 'Onda ćemo komunicirati i sve će biti jasno', rekao je Orešković.

Upitan je li mu prihvatljivo sve što su dosad objavili mediji, Orešković je rekao: 'Ne bih to komentirao; kad popričamo, onda ću vrlo jasno to komunicirati u javnosti.'

Orešković je komentirao i sastanak s MMF-om. 'Imali smo sat vremena zajedno, guverner Vujčić i ministar Marić su bili zajedno. Bio je vrlo uspješan ručak. S njihove strane (op. a., MMF-a), ovo što sam ja već komunicirao u Saboru, pozitivne su poruke naprijed i s njihove strane sam osjetio neki optimizam, ako smijem iskoristiti tu riječ. Vrlo jasno ćemo komunicirati naše korake i promjene da poboljšamo ekonomiju', rekao je Orešković.

Novinare je zanimalo je li MMF imao ikakve konkretne zahtjeve. 'Ne, ja sam ih pitao otvoreno za njihove ideje. Od mene su tražili naše planove, a to sam komunicirao i u Saboru. Meni je glavni cilj da smanjimo dug i to je bila glavna poruka. Tu su bile i reforme i što ćemo implementirati u 2016. i koji su nam planovi za 2017.', rekao je Orešković.

Hoće li biti smjene na čelu SOA-e, upitali su novinari Oreškovića. 'Ako je spriječio zakone, onda bi trebalo doći do nekih promjena', rekao je Orešković.

Karamarko: Ako je Crnoja kriv, morat će dati ostavku! Ovo je javni linč!

'S ministrom ću danas razgovarati, vidio sam jučer sve karakteristike tih optužbi na njegov račun i njegovu obranu. Danas ćemo razgovarati pa ćemo vidjeti što će biti. Ne bih dalje o tome dok ne obavimo sastanak, razgovarat ćemo i o novim stvarima. Ako je kriv, sigurno će morati dati ostavku i otići, ako nije kriv, neće', prokomentirao je slučaj Crnoja prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazavši i kako će zadnja riječ biti premijerova.

Na opasku novinara da je Crnoja jučer javno priznao da je prekršio zakon, Karamarko je rekao: 'Ja moram s njim razgovarati, moram vidjeti dokumente. Razgovarat ćemo s njim svi skupa, vidjet ćemo koji su elementi obrane, koji optužbe. Nemojte, ovo je javni linč! Ako se ogriješio o zakon, otići će. Točka. To je sve što mogu reći. Znam, prijavljen je na krivoj adresi, vidjet ćemo. Sigurno nećemo biti popustljivi ako je došlo do kršenja zakona.'

Novinari su za komentar slučaja Crnoja priupitali i potpredsjednika Vlade i čelnika Mosta Božu Petrova.

Potvrdio je da se o slučaju Crnoja razgovaralo u Vladi dodavši kako je Most jučer iznio svoj stav o tome.

'Vidjet ćemo što će danas biti. Mi znamo kako bi postupili ljudi koji predstavljaju Most, a nadam se da će istom mjerom mjeriti i druga strana', rekao je Petrov.

Upitan što će biti ako se ne bude mjerilo istom mjerom, Petrov je dodao: 'Mjerit će se.'

Brkić novinarima: Jete li vi suci?

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić izjavio je da će državne institucije tek utvrditi je li novi ministar branitelja Mijo Crnoja prekršio zakon.

Na upit hoće li Crnoja i dalje biti ministar nakon medijskih tvrdnji da je prijavio lažnu adresu stanovanja zbog izbjegavanja plaćanja prireza Gradu Zagrebu, Brkić je novinarima pred Banskim dvorima rekao da po njegovim saznanjima hoće.

Također je oštro uzvratio novinarima na pitanje kako to da se ne odriče Crnoje bez obzira na njegovo kršenje zakona protupitanjem "jesu li oni suci ili što".

Je li netko prekršio Zakon o prebivalištu tek trebaju utvrditi institucije Republike Hrvatske, rekao je Brkić. "On je moj prijatelj, on je moj suborac, ali ako je netko kršio zakon, pa da je i rođeni brat, mora odgovarati pred zakonom", kazao je.

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je u utorak da će razgovarati s ministrom branitelja Mijom Crnojom o medijskim tvrdnjama da je prijavio lažnu adresu stanovanja i, ako je nešto pogriješio, sigurno će biti sankcioniran.