stopa 13,78 posto

Nezaposlenost u Španjolskoj najniža u 11 godina

28.01.2020 u 13:50

Bionic
Reading

Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj pala je u posljednjem tromjesečju lani na 13,78 posto, što je najniža razina u posljednjih 11 godina, izvijestio je u utorak nacionalni ured za statistiku

Broj nezaposlenih je prvi put ispod 14 posto nakon kraja 2008. godine. Tada je buknula globalna financijska kriza koja se prelila u Španjolsku gdje je puknuo cjenovni balon na tržištu nekretnina koji je pogodio građevinske kompanije i banke, a onda su uslijedila masovna otpuštanja radnika.

Početkom 2013. godine stopa nezaposlenosti je iznosila rekordnih 27 posto, što je dovelo do uličnih prosvjeda i pokreta ogorčenih građana koji je 2014. prerastao u lijevu političku stranku Podemos.

Formacija Unidas Podemos, sastavljena od Podemosa i Ujedinjene ljevice, ovaj mjesec je došla na vlast kao manji koalicijski partner Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) premijera Pedra Sáncheza.

Ministrica gospodarstva Nadia Calviño rekla je u ponedjeljak kako se španjolsko gospodarstvo stabiliziralo krajem 2019. te da je lani gospodarski rast iznosio 2 posto. Unatoč padu nezaposlenosti kvaliteta ugovora je lošija nego prije izbijanja krize, upozoravaju sindikati.

Više od 60 posto radnika u Španjolskoj ima ugovore na određeno vrijeme, uglavnom na šest mjeseci, što povećava rizik od siromaštva, izvijestila je prije godinu dana Međunarodna organizacija rada.

U španjolskim ministarstvima su tijekom siječnja neke osobe dobile ugovor na godinu dana. Nova španjolska vlada obećala je povisiti minimalne mirovine i plaće.