CVITAN PRED ANTIKORUPCIJSKIM VIJEĆEM

'Nevjerojatno je da netko proda stan i na to ne plati porez!'

03.06.2014 u 15:41

Bionic
Reading

Županijska odvjetništva naći će se pod jačom kontrolom DORH-ove središnjice, najavio je danas na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe korupcije glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Naime, nije posve zadovoljan radom županijskih odvjetništava, zbog čega će im uvesti kontrolu rada svaka tri mjeseca

Cvitan je, kako je rekao na sjednici Vijeća, nezadovoljan jer pojedina županijska ili općinska državna odvjetništva nisu obradila nijedan predmet u ovoj godini. Zbog toga će ubuduće županijska državna odvjetništva biti pod provjerom svaka tri mjeseca, a ne kao dosad, jednom u dvije godine.

'Statistika je poražavajuća; ne znam zašto je došlo do takvog pada. Ili je takvo stanje sigurnosti da nije potreban angažman državnih odvjetništava, u što čisto sumnjam, ili je razlog neaktivnost svih nas koji sudjelujemo u tome', kazao je Cvitan članovima vijeća dodavši da odvjetništva ne mogu samo sjediti i čekati da posao dođe k njima, već moraju biti proaktivni.

Zamjerke je u tom smislu iznijela SDP-ova Vesna Fabijančić Križanić, koju je, između ostalog, zanimao ishod postupaka protiv smijenjenih ravnatelja poreznih uprava prije godinu dana. Podsjetila je pritom i da je prošli tjedan ukinut imunitet bivšoj šefici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec.

'Krajem 2011., bilo je 44 milijarde kuna nenaplaćenih poreznih potraživanja, a u javnosti je ostao dojam da je u tim potraživanjima bilo trgovanja utjecajem, jer su se mnogi predmeti koji su trebali u naplatu držali u ladicama', rekla je Fabijanić Križanić.

'U petak imam sastanak s novim ravnateljem Porezne uprave, a upravo Porezna mora dati odgovore na ta pitanja', odgovorio joj je Cvitan te dodao da treba sama Porezna imati unutarnji nadzor koji će napraviti reviziju svega napravljenog ili nenapravljenog.

Jedan od odgovora koji će Porezna uprava morati dati je i onaj kako se, primjerice, moglo dogoditi da se ne naplaćuje porez na promet nekretnina.

'Dio poreznih dugova otpisivan je na temelju političkih odluka, na razini ministra ili Vlade i to je razumljivo, ali meni je nevjerojatno da se može dogoditi da netko proda stan i na to ne plati porez', rekao je Cvitan.

Od travnja, kada je stupio na dužnost, ispričao je članovima Vijeća Cvitan, obilazi županijska državna odvjetništva i u nekima je primijetio da imaju uvjete 'neprimjerene i za zatvorski sustav'.

'Rade u prostorijama koje su ispod razine ljudskog dostojanstva, uz oskudnu tehniku i premalen broj automobila potrebnih za provođenje izvida', požalio se Cvitan dodavši kako je svjestan teške financijske situacije u državi.

Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista upitala je što DORH radi po pitanju prevarenih građana od austrijskih štedno-kreditnih zadruga koje su poslovale pod imenom Raiffeisen iako s bankom koja kod nas posluje pod tim imenom nemaju ništa. Cvitan joj je rekao da već sada velik broj ljudi u DORH-u radi na tim slučajevima te je pozvao sve oštećene građane da im dostave svoju dokumentaciju.

Izvještaj je Vijeću podnijela i ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš. Kazala je da je broj predmeta vezanih uz koruptivna kaznena djela prošle godine porastao za 80 posto, što pripisuje akciji 'Hipokrat', u kojoj su optužene 364 osobe, mahom liječnici.

U tom je predmetu, kaže, postignuto 250 nagodbi i oduzeta ukupna imovinska korist od 3,6 milijuna kuna.

Očekuje da će se, kad se pribroje sporedne novčane kazne, državi od tog predmeta sliti ukupno sedam milijuna kuna.

Laptoš očekuje da će svih 250 nagodbi prije ljeta postati pravomoćno, a budući da se pregovara i s drugim optuženicima, smatra da će za raspravu ostati vrlo malo okrivljenika.