ZOKI, EVO NOVE LEKCIJE

Nestali nakon 12 mjeseci ne ulaze u broj stanovnika

18.10.2013 u 21:10

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku (DSZ) priopćio je danas kako se nestale osobe, pa tako ni one s područja Vukovara, prilikom popisa stanovništva ne uključuju u ukupni broj stanovnika određenog naselja ako je od njihova nestanka proteklo više od godinu dana

'U skladu s metodološkim uputama, nestale su se osobe popisivale kao stalni stanovnici naselja u kojem su živjele do trenutka nestanka, a privremeno su odsutne. Metodološki, te osobe nisu uključene u ukupni broj stanovnika određenog naselja ako je od dana njihova nestanka proteklo više od 12 mjeseci. Sve nestale osobe popisane su na isti način, bez obzira na to jesu li nestale prije, u tijeku ili nakon rata', navode u DSZ-u.

Priopćenjem reagiraju na jučerašnje izjave u Vukovaru nakon razgovora između premijera Zorana Milanovića i predstavnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, iz kojega su kritizirali posljednji popis stanovništva u Vukovaru, ocjenjujući ga falsificiranim. Premijer Milanović je pak neprihvatljivom nazvao činjenicu da 460 nestalih građana Vukovara nije uvedeno u popis stanovništva, istaknuvši kako je to pogrešno unatoč međunarodnim statističkim standardima.

Iz DSZ-a poručuju kako se u skladu s međunarodnim standardima, u popisu 2011. za definiranje ukupnog stanovništva primjenjuje koncept 'uobičajenog mjesta stanovanja' uz vremensko ograničenje od 12 mjeseci. Popisom se, dodaju, ne utvrđuje status osobe u smislu prijavljenog boravišta ili prebivališta, tako da formalna prijava boravišta ili prebivališta nije utjecala na rezultate popisa.

U tom zavodu tvrde kako sva svoja istraživanja, pa tako i popis stanovništva, provode isključivo u skladu s pravilima statističke struke, metodološkim preporukama Eurostata i Statističke komisije UN-a.

'Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine proveden je profesionalno i savjesno, u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj u 2011. godini te u skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije o popisima stanovništva i stanova, kao i s preporukom Konferencije europskih statističara za popise stanovništva i stanova 2010. godine', ističu u priopćenju.

Naglašavaju kako je popis stanovništva 2011. proveden sa stanjem 31. ožujka te godine na teritoriju cijele Republike Hrvatske, te tvrde da ponovno popisivanje bilo koje teritorijalne jedinice ne bi moglo dati rezultate koji bi bili usporedivi sa stanjem na navedeni datum.

'Podaci Popisa 2011. koji su dosad objavljeni prošli su niz logičko-računskih kontrola, tako da ne postoji nikakav realan razlog za sumnju u njihovu pouzdanost. Uzimajući u obzir promjene u statističkoj definiciji ukupnog stanovništva, migracije i prirodno kretanje stanovništva u međupopisnom razdoblju, dobiveni podaci ne odstupaju od očekivanja', zaključuju u Državnom zavodu za statistiku.