PODSJETNIK ZA BUDUĆNOST

Nestali islandski ledenjak dobit će spomenik, otkriveno što će pisati na njemu

22.07.2019 u 20:54

Bionic
Reading

Prvi islandski ledenjak koji je nestao zbog porasta temperature bit će obilježen spomenikom i snažnim upozorenjem o štetnim posljedicama klimatskih promjena ako svijet ne bude na vrijeme reagirao

"Svim našim ledenjacima bi se u idućih 200 godina mogla dogoditi ista stvar", piše na ploči koja će se idućega mjeseca postaviti kod Okjokulla, poznatog kao ledenjak OK koji se posve otopio 2014.

"Spomenik je dokaz da smo svjesni što se događa i što treba učiniti. Samo ti znaš jesmo li učinili dovoljno", dodaje se u tekstu na engleskom i islandskom jeziku pod naslovom "Pismo za budućnost".

Islanđani svoju domovinu zovu "Zemljom lda" zbog svojih vulkana i ledenjaka, no led se topi za što znanstvenici okrivljuju rast globalne temperature.

Otapanje ledenjaka izaziva velike promjene u atmosferi te zemlje i utječe na vodene tokove te životinjski i biljni svijet, upozorava islandski meteorološki zavod.

U budućnosti se očekuje pojačana aktivnost vulkana jer otapanje ledenjaka smanjuje pritisak na vulkanske sustave, danas prekrivene ledom pa će erupcije izazvati daljnje masovno otapanje.

To bi moglo pokrenuti poplave biblijskih razmjera i odrome tla, uništiti vegetaciju i zaprijetiti ljudskim životima i infrastrukturi, upozoravaju stručnjaci.

"To će biti prvi spomenik nekom ledenjaku na svijetu koji je izgubljen u klimatskim promjenama", rekla je Cymene Howe, antropologinja na sveučilištu Rice u Bostonu koja je 2018. snimila dokumentarac o nestanku Okjokullea.

"Obilježavajući gubitak OK-a, nadamo se da ćemo privući pozornost na ono što gubimo nestankom ledenjaka na Zemlji", dodala je.