kami rita

Nepalski šerpa nakon tjedan dana opet oborio rekord: Popeo se na Mount Everest 28. put

23.05.2023 u 08:51

Bionic
Reading

Nepalski šerpa popeo se u utorak na Everest 28. put, oborivši tako vlastiti rekord na krovu svijeta samo tjedan dana nakon posljednjeg uspona, rekao je dužnosnik, dok se broj poginulih planinara ove godine popeo na 11

Pedesettrogodišnji Kami Rita došao je na 8849 metara visok vrh tradicionalnom stazom po jugoistočnom grebenu, rekao je dužnosnik iz nepalskog ministarstva turizma Bigyan Koirala. Staza, kojom su prvi išli Novozelanđanin Edmund Hillary i šerpa Tenzing Norgay 1953., i dalje je najpopularniji put do najvišeg planinskog vrha u svijetu.

"Kami Rita je na putu prema dolje od vrha", rekao je Thaneswar Guragai, upravitelj tvrtke Seven Summit Treks, za koju šerpa radi i koja kaže da je penjanje njegova strast. "Popeo se s drugim klijentima, no čekamo pojedinosti", dodao je.

Kami Rita se prvi put popeo na Everest 1994. i to mu je otad uspjelo gotovo svake godine osim kada su vlasti zatvorile planinu zbog raznih razloga, što se dogodilo u tri godine. Međutim, opasnost koju planina predstavlja za mnoge penjače pokazala se tijekom vikenda dvjema novim smrtnim slučajevima na Everestu, kojima se ukupan broj poginulih od travnja popeo na 11.