molekularni biolog

Nenad Ban: 'Koronavirus je daleko ozbiljniji od gripe, no dolazak proljeća će usporiti širenje bolesti'

28.02.2020 u 21:45

Bionic
Reading

Prof. dr. sc. Nenad Ban, strukturalni molekularni biolog, profesor na prestižnom švicarskom Saveznom tehnološkom institutu, ETH kazao je da svi dosad dostupni podaci o širenju virusa i simptomima bolesti koje uzrokuje ukazuju da izaziva bolest daleko ozbiljniju od gripe. 'Moguće je da će i promjena vremena s prelaskom na proljeće i ljeto usporiti širenje kao što je slučaj sa sezonskom gripom', smatra

'Svi dosad dostupni podaci o širenju virusa i simptomima bolesti koje uzrokuje ukazuju da izaziva bolest daleko ozbiljniju od gripe. Tako da su mjere koje se sprovode da se uspori epidemija sasvim opravdane. Virus inficira donje dišne puteve i zbog toga uzrokuje probleme s disanjem, a replicira se u gornjem dijelu dišnih putova i zbog toga se lako širi. Trenutačna statistika pokazuje da se radi o simptomima ozbiljnijim od gripe. Međutim, treba vidjeti kako će situacija izgledati u Europi s obzirom na to da takve epidemije imaju tendenciju da se simptomi smanjuju. Također je moguće da se prate i dijagnosticiraju samo pacijenti s jačim simptomima pa to onda daje krivu sliku situacije – zbog toga je moguće da statistike izgledaju gore od realnosti', rekao je Ban za Večernji list.

'Kao što je već nekoliko puta spomenuto u medijima, važno je ne paničariti, ali je isto tako važno biti upoznat s najboljim načinima da se spriječi ili uspori širenje zaraze....Koliko sam pročitao, Hrvatska se dobro priprema za mogući razvoj situacije tako da nema razloga za pretjeranu zabrinutost. Čak i kada nije moguće kompletno spriječiti širenje bolesti važno je usporiti transmisiju jer tako će bolesni ljudi moći dobiti potrebnu skrb. Zbog toga će možda biti potrebni razni oblici karantene', pojašnjava.

'Društvo će moći usporiti širenje bolesti tako da neće zahvatiti velik dio stanovništva. Moguće je da će i promjena vremena s prelaskom na proljeće i ljeto usporiti širenje kao što je slučaj sa sezonskom gripom. Također je često slučaj da se simptomi bolesti ublažavaju što više vremena prođe i što se dalje bolest proširi pa se možemo nadati da će tako biti i sa simptomima koronavirusa. Dodatni razlog zašto bi se širenje koronavirusa moglo usporiti s toplijim vremenom jest da je virus relativno slabo zaštićen. Naime, mnogi virusi okruženi su jakom proteinskom kapsulom i to im omogućava da dugo prežive izvan organizma', napominje Ban.

  • +13
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK