POLICIJSKO NASILJE

Nemiri u Francuskoj, tisuće marširaju u spomen na ubijenog tinejdžera

29.06.2023 u 17:26

Bionic
Reading

Predsjednik Emmanuel Macron pokušava u četvrtak obuzdati sve veću krizu pošto su se nemiri tijekom noći proširili Francuskom, potaknuti smrtonosnim policijskim ubojstvom tinejdžera za vrijeme prometne kontrole u predgrađu Pariza.

Policija je uhitila 180 ljudi u drugoj noći nemira, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Macron je održao krizni sastanak s ministrima zbog pucnjave nakon čega je premijerka Elisabeth Borne odbacila pozive nekih političkih protivnika da se proglasi izvanredno stanje.

Darmanin je rekao da će Francuska rasporediti 40.000 policajaca diljem zemlje u četvrtak, gotovo četiri puta nego prethodnog dana. Samo u regiji Pariza bit će raspoređeno 5.000 kako bi se ugušili nemiri.

"Odgovor države mora biti izuzetno čvrst", rekao je Darmanin u sjevernom gradu Mons-en-Baroeul gdje je zapaljeno nekoliko općinskih zgrada.

Incident je osnažio dugogodišnje pritužbe skupina za ljudska prava na policijsko nasilje i sustavni rasizam u agencijama za provođenje zakona i u siromašnijim i mješovitim predgrađima oko velikih gradova u Francuskoj.

Pucnjava na 17-godišnjaka Nahela dogodila se u Nanterreu na zapadnoj periferiji Pariza. Lokalni tužitelj rekao je da je policajac pod službenom istragom zbog namjernog ubojstva.

"Državni tužitelj smatra da zakonski uvjeti za uporabu oružja nisu ispunjeni", rekao je tužitelj Pascal Prache na konferenciji za medije.

Marš za Nahela

Na maršu u Nanterreu u spomen na Nahela, sudionici su se pobunili protiv kulture nekažnjivosti policije i neuspješne reforme policije u zemlji koja se suočila s valom nemira i prosvjeda zbog policijskog postupanja.

"Zahtijevamo da pravosuđe radi svoj posao, inače ćemo mi to činiti na svoj način", rekao je susjed Nahelove obitelji Reutersu na maršu.

Tisuće su se okupile na ulicama. Vozeći se na kamionu s ravnom platformom, majka ubijenog tinejdžera mahala je okupljenima odjevena u bijelu majicu s natpisom "Pravda za Nahela" i datumom njegove smrti.

Na videozapisu podijeljenom na društvenim mrežama, koji je potvrdio Reuters, vide se dvojica policajaca pokraj automobila Mercedes AMG. Jedan od njih pucao je na vozača tinejdžera iz neposredne blizine kad se mladić krenuo udaljavati. Ubrzo je preminuo od zadobivenih rana.

Policajac je rekao da je pucao kako bi spriječio bijeg tinejdžera nakon što je počinio nekoliko prometnih prekršaja i zato što je bio zabrinut za njegovu i sigurnost javnosti, rekao je tužitelj iz Nanterrea.

Tužitelj je dodao da je mladić već poznat policiji jer se ranije već nije pridržavao naloga za zaustavljanje prometa.

Macron je u srijedu rekao da je pucnjava bila "neoprostiva". Dok je sazivao krizni sastanak, francuski predsjednik je osudio nastale nemire.