uspostava demilitarizirane tampon zone

Nema zračnih napada na sjeverozapadu Sirije nakon proglašenja prekida vatre

02.08.2019 u 11:30

Bionic
Reading

Sirijski i ruski ratni zrakoplovi nisu u petak izveli napade na sjeverozapadu zemlje koji drže pobunjenici nakon objave prekida vatre, objavio je u petak Sirijski opservatorij za ljudska prava, nakon tri mjeseca nasilja u kojem su poginule stotine ljudi, a značajnog napretka na terenu još nema

Premda su rakete u petak ujutro padale i na teritorij koji drže snage sirijske vlade i na teritorij koji drže pobunjenici, organizacija za monitoring ističe da je nasilje znatno slabije.

'Jučer je, primjerice, već rano ujutro bilo zračnih napada', rekao je direktor opservatorija Rami Abdulrahman.

Više od 400 civila poginulo je u eskalaciji nasilja u zadnja tri mjeseca, a više od 440.000 je raseljeno, objavio je UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova.

Sirijski državni mediji objavili su da će prekid vatre biti na snazi od četvrtka navečer pod uvjetom da militanti poštuju dogovor Rusije i Turske od prošle godine o uspostavi demilitarizirane tampon zone.

Pobunjenici u tom području nisu imali službenog komentara.

Dužnosnik kazahstanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je većina oporbenih izaslanstava na pregovorima pristala na prekid vatre, prenijela je ruska agencija RIA.

No dogovor ne uključuje džihadiste koji ga možda neće poštivati.

Područja koja napada sirijska vlada dio su posljednjeg velikog dijela teritorija koji drže pobunjenici. No vlada u toj posljednjoj ofenzivi nije još osvojila značajan teritorij. Sirijski opservatorij procjenjuje da je svaka strana ostala bez oko 1000 boraca.

Najsnažnija frakcija je džihadistička skupina Tahrir al-Šam. Turska također ima svoje snage na tom području.