POTPISAN SPORAZUM O IZRUČENJU

Nema više bježanja u Srbiju!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2010 16:02
  • Objavljeno 29.06.2010 u 14:46
granični prijelaz bajakovo hrvatska i srpska policija

granični prijelaz bajakovo hrvatska i srpska policija

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibušić / CROPIX

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i srpska ministrica pravosuđa Snežana Malović potpisali su u utorak u Beogradu Sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana okrivljenih i osuđenih za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije

Temeljem sporazuma dvije će zemlje izručivati svoje državljane ili osobe bez državljanstva, okrivljene i osuđene za organizirani kriminal i korupciju, s prebivalištem u državi kojoj je upućena molba za izručenje.

Ministar Šimonović kazao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji da je sporazum iznimno važan za odnose između dviju država, kao i odnose u regiji te za put Hrvatske i Srbije prema Europskoj uniji.

'Ovaj sporazum odraz je čvrste namjere da se zajednički borimo protiv organiziranog kriminala i ostalih vrsta zločina u regiji. Sporazum je iznimno značajan korak u jačanju povjerenja između dviju država', naveo je Šimonović, dodajući da je sporazum bitan i za cijelu regiju.

Sporazum će, kako je rekao, imati 'vrlo brze i vrlo konkretne učinke' te mora imati i bitnu preventivnu funkciju.

Ministrica Malović ugovor je ocijenila povijesnim, navevši da je on rezultat zajedničkog opredjeljenja za unapređenjem suradnje u području pravosuđa. Njime se, kako je rekla, pridonosi ostvarenju dva cilja srpske vlade, europskih integracija i borbi protiv organiziranog kriminala, kao i unapređenju odnosa između dviju zemalja.

Sporazum će se, prema riječima potpisnika, početi privremeno primjenjivati odmah, a privremena primjena trajat će do ratifikacije sporazuma u zakonodavnim tijelima.

'Nakon potpisivanja ovog ugovora, svaka osoba koja je počinila kazneno djelo organiziranog kriminala i korupcije u Srbiji ili Hrvatskoj, bez obzira na državljanstvo, bit će izručena zemlji u kojoj je djelo učinjeno, odnosno koja ga potražuje. Na ovaj način mi zajednički šaljemo poruku da nema sigurne kuće ni u Srbiji ni u Hrvatskoj za mafije ili kriminalce', istaknula je Malović.

Ministar Šimonović sporazum je ocijenio bitnim i za cijelu regiju te izrazio uvjerenost da u budućnosti treba očekivati širenje takvih sporazuma o uzajamnim izručenjima i između drugih država regije.

'Naša je procjena da će, u slučaju skraćenog postupka - kada se osoba ne protivi izručenju - osobe biti izručivane u razdoblju otprilike do mjesec dana, a ako se protive i upotrebljavaju sva pravna sredstva i imaju dobre odvjetnike, ne dulje od četiri mjeseca', objasnio je.

Govoreći o izručenju Srbiji pripadnika zemunskog klana Sretka Kalinića, osuđenog zbog ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića, Šimonović je naveo da se Kalinić nalazi u pritvoru u Zagrebu zbog krivotvorenja putovnice.

Istaknuvši da ne može prejudicirati odluku suda koji odlučuje o izručenju, Šimonović je kazao da je argumentirani i opširni zahtjev Srbije za izručenjem Kalinića podnesen Hrvatskoj i proslijeđen Županijskom sudu u Zagrebu koji će prilikom odlučivanja imati u vidu i danas potpisani sporazum.

Govoreći o sudskim postupcima koji se pred sudovima u Zagrebu i Beogradu vode za ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, ministrica Malović kazala je da će suđenje Sretenu Jociću (optuženom za organizaciju ubojstva) započeto u Srbiji i završiti u toj zemlji.

Šimonović je tim povodom ponovio da sporazum omogućava i da se sudski postupci pokrenuti u jednoj državi u toj državi i dovrše, a da se nakon toga izručenjem omogući progon i za druga djela u drugoj državi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi