ODVJETNIK MUSELIMOVIĆ

'Nema valjanih dokaza protiv Purde'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.01.2011 13:45
  • Objavljeno 31.01.2011 u 13:39
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Odvjetnik Josip Muselimović, koji u Bosni i Hercegovini zastupa hrvatskog branitelja Tihomira Purdu uhićenog na temelju srbijanske tjeralice, izjavio je u ponedjeljak Hini kako je uvjeren da nema valjanih dokaza koji bi njegova branjenika teretili da je počinio kazneno djelo ratnog zločina te da će na sutrašnjem ročištu podnijeti o tome i dokaze dobivene iz državnog odvjetništva u Osijeku.

Muselimović je potvrdio kako će na Sudu BiH u utorak biti održano ročište na kojemu će se zastupnici Tužiteljstva BiH i obrane očitovati o srbijanskom zahtjevu za Purdino izručenje.

Kazao je kako očekuje da će se Tužiteljstvo BiH držati onoga što stoji u spisu poslanom iz Srbije odnosno na zahtjevu za Purdino izručenje, no obrana će, istaknuo je Muselimović, predočiti sve potrebne dokaze kako bi uvjerila sud u Purdinu nevinost u ovom slučaju.

"Ja sam i od Državnog odvjetništva u Osijeku pribavio sve relevantne dokaze da Purda nije kriv i da nema osnova za njegov kazneni progon", kazao je Muselimović.

Posebice je dodao kako je iz svih raspoloživih dokumenata jasno da je iskaz samog Purde, koji predstavlja i osnovu zahtjeva Srbije za njegovim izručenjem, dan u vrijeme kada je on bio u zarobljeništvu u srbijanskom logoru.

"Izjave uzete dok je on bio u zarobljeništvu ne mogu se uzeti kao osnova za podizanje bilo kakve optužnice", kazao je Muselimović pojašnjavajući kako je očevidno riječ o protuzakonito pribavljenim izjavama odnosno dokazima.

Odgovarajuće mišljenje o cijelom slučaju, kazao je Muselimović, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske već je dostavilo i Ministarstvu pravosuđa BiH, ali i Sudu BiH pa obrana očekuje da će i to biti važno pri donošenju odluke o zahtjevu za izručenje.

Tihomir Purda u ekstradicijskom je pritvoru u BiH od 5. siječnja kada je uhićen na graničnom prijelazu Orašje.

Kako je Hini pojašnjeno u sudu BiH, u utorak će biti obavljeno samo saslušanje strana u postupku, a sama odluka bit će donesena naknadno. Glasnogovornica Suda Selma Hadžić kazala je kako zakon nije predvidio rokove u kojima se donosi odluka u ovakvim slučajevima, no istaknula je kako se svi predmeti u kojima postoji mjera ekstradicijskog pritvora u pravilu rješavaju žurno.

U slučaju žalbi na sudske odluke u ovakvim je predmetima, po zakonima BiH, osobu čije se izručenje traži moguće držati u ekstradicijskom pritvoru i do šest mjeseci. Mišljenje Suda BiH odnosno njegova odluka, kakva god bila, ipak neće značiti konačnu odluku o tome hoće li Purda biti izručen Srbiji.

"Konačnu odluku donosi ministar pravosuđa BiH koji tu odluku može uvažiti ili odbaciti", kazala je Hadžić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi