DRUGA STRANA MEDALJE

'Nema mjesta EUforiji, narod još nije rekao svoje'

10.06.2011 u 15:54

Bionic
Reading

Dok politička vrhuška gotovo jednoglasno slavi opijena ostvarenim 'dobrim vijestima' iz Bruxellesa, HSP upozorava da nema mjesta nikakvoj euforiji i da teška vremena tek dolaze, a laburisti ističu da narod o ovom pitanju još nije rekao svoje

'Iako se stvara dojam da je Hrvatska nešto riješila, postigla uspjeh, to je potpuno pogrešno', smatra predsjednik HSP-a Daniel Srb i upozorava da 'Hrvatsku čekaju dvije teške godine u kojima treba dočekati ratifikaciju pristupnog ugovora u članicama EU-a, među kojima je i Slovenija'.

'Hrvatska će morati osigurati njihovu naklonost, a to će imati svoju cijenu i biti bolno', uvjeren je Srb, ističući da 'nikako nije trenutak za euforiju, nego za ozbiljno snaženje Hrvatske u međunarodnom smislu tako da postane regionalni lider kako mogla ojačati svoju ulogu, pogotovo kad se uzme u obzir da Srbija premda još nije ni kandidat za članstvo, već sad od Europe dobiva više novaca od Hrvatske'.

Stoga je, zaključuje Srb, 'vrijeme za argumentiranu raspravu oko EU-a, a ne da se stvara ozračje nalik onomu iz 90-ih i privatizacije kada se nije uzimalo u obzir one koji su upozoravali na probleme u gospodarstvu'.

Zbog izostanak pravog dijaloga države i naroda, na 'dobre vijesti' iz Bruxellesa obnevidio nije ni šef hrvatskih laburista Dragutin Lesar: 'Očito je ovaj proces na samom kraju i očito je da je hrvatska vlada dogovorila pravila igre bez naroda ove zemlje. Bit će zanimljivo vidjeti tko će i kada odlučiti objaviti sadržaj pristupnog ugovora. Međutim, tek kad građani donesu svoju odluku, onda će se znati idemo li u EU ili ne idemo. Zasad je odluku donijela samo politička elita.'