ŠTEFAN FUELE:

'Nema govora o monitoringu nakon ulaska u EU'

10.10.2012 u 16:08

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je u srijedu kako 'nema sumnje da Hrvatska trči posljednji krug u pregovorima s EU-om, ali još treba ispuniti zadaće koje su postavljene pred nju kako bi izvješće o monitoringu na proljeće bilo pozitivno

Fuele je naglasio da mehanizam monitoringa nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ne dolazi u obzir jer nema nikakva razloga i na sekundu sumnjati da Hrvatska neće ispuniti svoje zadaće. 'Jedini cilj ovoga izvješća bio je naglasiti ta pitanja kako bi vlasti razumjele da, dok istodobno rade odličan posao, ima nekih nedostataka koje su se obvezale ukloniti prije pristupanja', izjavio je Fuele na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio tzv. paket proširenja, koji je Komisija usvojila u srijedu.
Dio toga paketa je i sveobuhvatno izvješće o monitoringu za Hrvatsku.

U tom dokumentu, Komisija je izdvojila 10 zadaća koje Hrvatska mora ispuniti prije ulaska. Popis tih zadaća bio je povod za neke medijske ocjene da Hrvatska ulazi nespremna u EU i da se ponavlja slučaj Rumunjske i Bugarske. Fuele je odgovorio da se slučajevi Rumunjske i Bugarske ne mogu uspoređivati s Hrvatskom. Naglasio je i da Komisija ima instrumente kojima može potaknuti ispunjenje obveza. Člankom 36. Ugovora o pristupanju predviđa se mogućnost poduzimanja kaznenih mjera ako tijekom monitoringa Hrvatska ne ispuni preuzete obaveze, ali te mjere nigdje nisu definirane. Fuele je istaknuo da je uloga pretpristupnog monitoringa osigurati da Hrvatska uđe u EU kao punopravna članica, bez ikakvih zaostataka.

Fule je između ostaloga rekao da Hrvatska mora dati odgovore u sljedećih nekoliko mjeseci iz područja koja pokrivaju tri najteža poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost, a zadaće su definirane u deset točaka koje moraju biti obavljene do proljetnog izvješća o monitoringu.

Dakle, komisija konkretno od Hrvatske očekuje da potpiše privatizacijski ugovor za Brodosplit te da pronađe rješenja za brodogradilišta 3. maj i Brodotrogir, zatim smanji broj zaostalih sudskih predmeta, prihvati zakon kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanji broj neprovedenih odluka. Dalje traži se uspostava Povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom, prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama, provedba zakona o policiji, dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru, zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012, dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama i jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se zadatak ispunio do ulaska u EU.

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren je, nakon što je službeno objavljeno sveobuhvatno monitoring izvješće, kazao da je ono prilično pozitivno, ali je Europska komisija odredila deset zadataka koje Hrvatska mora ispuniti prije pristupanja EU-u.

'Iako se radi o prilično dobrom izvješću za Hrvatsku, želio bih da uzmete u obzir da zadatke koji trebaju biti shvaćeni ozbiljno i ja ohrabrujem vlasti da učine ono što je preostalo do pristupanja', poručio je Vandoren.

Vandoren je kazao da 10 zadataka koje EK stavila pred Hrvatsku ne predstavljaju iznenađenje jer se odnose na područja koja pokrivaju poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. Odgovarajući na novinarski upit novinara je li iznenađen što se u ovim izvještajima uvijek spominju brodogradilišta, on je rekao da nije jer zna da je restrukturiranje brodogradilišta u nizu zemalja članica također bilo teško.