PREGOVORI O POVIŠICI

Nema dogovora riječkoj u Čistoći, štrajk se nastavlja

20.09.2023 u 20:03

Bionic
Reading

Dogovor između predstavnika sindikata i radnika u riječkom komunalnom društvu Čistoća i Uprave društva te gradonačelnika Marka Filipovića o povećanju plaća nije postignut te se štrajk nastavlja.

Prema informacijama radnika Čistoće, u štrajku, koji je počeo u srijedu ujutro, sudjeluje oko 200 radnika iz svih sektora od ukupno 440 zaposlenih. Štrajk su radnici pokrenuli samoinicijativno, mimo dvaju sindikata koji djeluju u Čistoći. Kako su izvijestili, tijekom srijede ni jedan kamion za odvoz otpada nije izašao na teren.

Radnici traže povećanje plaća za 30 posto. Gradonačelnik Marko Filipović i direktor KD Čistoća Bojan Jurdana ponudili su tijekom dana povećanje plaća za 15 posto od rujanske plaće nadalje, te postepeno daljnje povećanje plaća do kraja ove godine, sukladno mogućnostima. Istaknuli su da se trenutno plaće ne mogu podići za više od 15 posto.

Radnici su odbili tu ponudu i napustili pregovore. Štrajk se nastavlja do daljnjega, a to znači da se otpad u Rijeci i okolici neće odvoziti.

Direktor Jurdana, upitan razmišljali se o mogućnosti uvođenja radne obaveze, rekao je da je za sad prerano o tome govoriti.