koronavirus

Nela Sršen prozvala znanstvenike koji stvaraju pomutnju i otkrila zašto se u Hrvatskoj osjetila nesigurnom

26.10.2021 u 11:35

Bionic
Reading

Nela Sršen, liječnica u Sveučilišnoj bolnici u Padovi, javljajući se za HTV-ov "Studio 4" u utorak kazala je da ne vjeruje da je Hrvatska u tako lošoj situaciji i da Stožer civilne zaštite RH radi najbolje što može

'Jedina stvar koja mene kao čovjeka može zbuniti jest kad se netko izdvaja iz Znanstvenog savjeta i govori neke možda kontradiktorne stvari jer ja kao čovjek - koji nije siguran ili se nije cijepio, koji je neodlučan - trebam da mi netko s dozom sigurnosti na pozitivan način prenese činjenicu da je cijepljenje jedino i najbolje oružje, a ne da mi stvara pomutnju i nesigurnost. Mislim da bi u cijeloj priči trebao biti jedan autoritet koji će iznositi sve Vladine odluke, rekla je Sršen za HRT.

Dramatično stanje s početka epidemije otkrilo je sve nedostatke talijanskog zdravstvenog sustava. Sršen je rekla da je Italija reagirala u rekordnom vremenu i nadoknadila sve nedostatke te poboljšala zdravstveni sustav.

Tijekom prošle godine, rekla je Sršen, nije bilo mjesta za onkološke pacijente.

'To su bili dramatični trenuci. Mi kao liječnici smo doživjeli veliku dozu frustracije. Kad ih staviš na listu, trebaš ih zvati na operaciju pa te zovu svaka dva tri tjedna i pitaju kad će biti operacija, a ti im kažeš napravite ponovno CT da vidimo je li moguće uopće operirati. Dobar dio tih pacijenata smo izgubili. Baš zbog toga nemojmo ponavljati to iskustvo, nemojmo ga živjeti, ne isplati se nikome. Italija je bila velika lekcija za cijeli svijet! Nemojmo čekati zadnji čas, cijepimo se. Da je prošle godine procijepljenost bila tako velika ne bismo dozvoljeli virusu da opstane i da toliko mutira. Ovo što sada živimo posljedica je svih naših sloboda i naših neodlučnih i krivih informacija koje su nam bile poslane od strane znanstvenog svijeta', rekla je Sršen.

Broj pozitivnih raste i u Italiji, ali taj broj je vezan za broj testiranja koji je obvezan za sve koji nisu cijepljeni, a dolaze na posao. Od 15. listopada otkad su obvezne zelene propusnice skočio je naglo postotak oboljelih. Tijekom bolovanja nisu dužni testirati se, nadajući se da će se 31. prosinca kad službeno završava izvanredno krizno stanje nešto promijeniti, otkrila je Sršen.

  • +2
Prosvjed na Rebru zbog uvođenja Covid potvrda Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Bila sam u kinu dvaput i na ulazu su uvijek pitali QR kod, isto je u restoranima', kazala je liječnica. Što se tiče bolnica, netko ima zadatak da kontrolira barem 30 posto od onih koji su prisutni na poslu.

Uvođenje zelenih propusnica izazvalo je val prosvjeda, ali i dovelo do novčanih kazni.

'Između 1000 i 5000 eura, ali ta kazna najviše ide poslodavcu - onom tko ima zadatak da kontrolira, a nije to radio', napomenula je.

Jedna frakcija policije koja se bavi tim provjeravama zna u bolnici doći do nekoliko nasumičnih osoba i tražiti zelenu propusnicu.

Daljnje eventualne mjere, rekla je Sršen, ovisit će o incidenciji odnosno zauzetosti kapaciteta intenzivne njege. U Italiji se čak govorilo o obveznom cijepljenju, a vlada to još razmatra. Zdravstvenim djelatnicima bit će obvezna booster doza. Sršen je rekla da je nakon uvođenja zelenih propusnica naglo skočio postotak onih koji su se odlučili cijepiti, a dosad su bili neodlučni ili su odgađali cijepljenje.

Otkrila da je vikend provela u Hrvatskoj dodajući da je divan osjećaj uživati bez restrikcija i propusnica. Međutim, ukazala je na jedan paradoks.

'Ušla sam u restoran, u jednom trenutku sam osjetila kao da se meni skida ta sloboda, a moja sloboda je bila ta da se držimo mjera, da imamo poštovanja jedni prema drugima, da smo manje više kontrolirani. Ako uđem u jedan zatvoreni prostor gdje ima puno ljudi, ja ne mogu biti mirna znajući da oko mene mogu biti ljudi koji nisu cijepljeni. Ja sam se osjetila nesigurno, zamolila sam prijatelje da izađemo na terasu', poručila je.