OLUJA GORČINE

Nećemo paradirati u kninskom ‘cirkusu’!

Hrvatska vojska

Hrvatska vojska

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Iz Knina je, u posljednji trenutak pred proslavu Oluje, braniteljskim udrugama po cijeloj Hrvatskoj poslan dopis koji je izazvao ogorčenje – od branitelja se traži da, ako na bilo koji način dolaze na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Knin, pošalju dopise s točnim brojem sudionika, te njihovim imenima i prezimenima, da se “kninski stožer može organizirati”

Štoviše, organizatori proslave pozivaju branitelje da sudjeluju u svečanome mimohodu i da će ih u Kninu za tu prigodu dočekati policija, tamo ih raspoređivati, te im dati majice koje moraju navući za mimohod, piše Slobodna Dalmacija

- To je vrhunac licemjerja. Mi bismo trebali biti u mimohodu da bi nas gledali uglednici i VIP gosti. Pa tko je oslobađao “Krajinu”?! Kninski organizatori već dobro znaju da su prešli sve granice u omalovažavanju branitelja, znaju da će svi kojima je Oluja u srcu i ove godine Dan pobjede proslaviti u Čavoglavama, gdje se svi osjećaju ponosnima. U Kninu su političari postali glavni gosti, a branitelje na svakom koraku pretresaju čuvari – kaže Klaudio Vidaić, dopredsjednik Hvidre Zadar.

Hvidra Zagreb: Počast na groblju

Predsjednik Hvidre Zagreb Ivan Pandžakaže da će članovi zagrebačke Hvidre otići u Knin, ali u svojojorganizaciji, i to samo da bi na groblju zapalili svijeće poginulimsuborcima.
- To je svešto ćemo učiniti, drugo nas u Kninu više ne zanima, iako nam je Olujasvetinja. Ali branitelji su u Kninu postali zadnja rupa na svirali –kaže Pandža.

Činjenicu da se pozivi braniteljima za mimohod šalju u zadnji čas, doslovno dva radna dana prije proslave, on objašnjava pokušajem da se zaustavi ili barem umanji bura koja se sprema u Čavoglavama gdje se na proslavu ove godine slijeva cijela Hrvatska.

Poziv za mimohod dobila je i zadarska Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, čiji je predsjednik Goran Burčul s indignacijom odbio sudjelovati u defileu pred političarima.

- Branitelji su praktično izbačeni s kninske proslave, mi se posljednjih godina nismo mogli ni približiti mjestu glavnih događaja u Kninu. Mi, koji smo oslobađali metar po metar “Krajine”, zaslužili smo potpuno drukčiji tretman na Dan pobjede i više ne želimo biti dio tog cirkusa – kaže Burčul.

Iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije poručili su da ih ježi pomisao na mimohod i na agente koji ih pretresaju u Kninu.

- To je omalovažavanje nas koji smo oslobađali Knin i “Krajinu”, kao da sam balavac i da ću sada ići u Knin bacati nešto po nekom političaru. Dan pobjede je postao politička proslava i ne treba se nitko čuditi što branitelji zaobilaze Knin 5. kolovoza. Nama je taj dan svetinja, znamo što smo prošli – kaže Božo Belić, predsjednik zadarskih dragovoljaca i veterana.

Vidaić: učite od NATO-a

Neka se organizatori informiraju kakoNATO radi protokol kada slavi obljetnice kakav je naš Dan pobjede ineka pogledaju tko sjedi u prvim redovima. Sjede, naravno, oni koji suzaslužni za pobjedu koji su na leđima iznijeli teret rata. A nasprebrojavaju i koriste za predstavu. To je ispod svakog nivoa – kažeVidaić iz zadarske Hvidre.

- Sve braniteljske udruge na državnoj razini, njih 41, dobile su poziv za proslavu Dana pobjede u Kninu i svi čelnici tih udruga pozivu će se odazvati.

Dakle, ne samo da neće bojkotirati proslavu, nego će već u 9 sati čelnici udruga s Vladinim izaslanstvom položiti vijence na gradskom groblju u Kninu, a zatim će neki od njih sudjelovati i na svečanosti podizanja zastave na Kninskoj tvrđavi -ističe Zoran Komar, ravnatelj Uprave za hrvatske branitelje pri Ministarstvu branitelja.

Komar opovrgava i da mimohod omalovažava branitelje, ističući kako je ideja potekla prije tri godine upravo od branitelja.

- Sudjelovanje u mimohodu potvrdilo je već oko 400 branitelja. Odjenut će bijele majice s hrvatskim grbom, kao i prijašnjih godina, kada su bile odlično prihvaćene. Time želimo demonstrirati jedinstvo tog mimohoda - naglašava Komar.

Opovrgava i da su se pozivi braniteljima za mimohod poslali u zadnji čas, a insinuacije da Ministarstvo to radi namjerno kako bi se zaustavila “bura” koja se sprema u Čavoglavama, nije želio komentirati. Napomenuo je samo kako se očito radi o provizornom pokušaju izazivanja sukoba ondje gdje ga nema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi