epidemija na jugu

U Dubrovniku broj oboljelih od ospica popeo se na 13, čekaju se nalazi i za dvije bebe

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 14.06.2018 13:18
  • Objavljeno 14.06.2018 u 12:54
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izjavio je u četvrtak ujutro u Dubrovniku kako je potvrđen trinaesti slučaj ospica i dvije su osobe hospitalizirane pod sumnjom na ospice, ali kako se ne može govoriti o alarmantnoj situaciji

Bekić je istaknuo kako se ne primjećuje porast novooboljelih, nego je riječ o ritmu jednog do dva pacijenta dnevno. “Provodimo epidemiološke mjere s ciljem stjecanja kolektivnog imuniteta”, rekao je Bekić.

Inače, prvi je na dubrovačkom području ospicama zaražen muškarac iz Stona, koji je hospitaliziran 25. svibnja u dubrovačkoj Općoj bolnici te je nakon liječenja pušten kući.

Voditelj Odjela za infektologiju dubrovačke Opće bolnice dr. Stjepan Đuričić istaknuo je na konferenciji za medije u utorak 12. lipnja kako se može posumnjati na ospice kod svakoga tko za simptome ima povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, hunjavicu, crvenilo očiju, osip koji se širi iza ušiju, na čelu, po vratu preko trupa i ekstremiteta. “Kad posumnjate da imate ospice, preporuka je telefonski kontaktirati svog liječnika ili pedijatra i prenijeti mu svoja zapažanja, a da on da mišljenje ima li razloga za odlazak na Odjel infektologije. Tako će se smanjiti pritisak i gužva u čekaonicama ambulante primarne zaštite i Hitne pomoći”, istaknuo je tada Đuričić.

  • +7
  • +4

Ospice

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je kako je nužno daljnje procjepljivanje populacije, kako bi se širenje opcija zaustavilo. “Naša je populacija loše procijepljena, što pogoduje širenju bolesti, a cijepljenje je najučinkovitija mjera za sprječavanje širenja. Pozivamo sve roditelje, staratelje i skrbnike da odmah cijepe svu necijepljenu djecu koja se mogu cijepiti, kao i sve nezaštićene zdravstvene radnike te nezaštićene radnike u dječjim vrtićima”, rekao je Lakić.

U svim županijskim dječjim vrtićima necijepljenoj je djeci zabranjen pristup, kako ne bi došlo do naglog širenja bolesti.

Iz dubrovačke Opće bolnice sve osobe sa sumnjom na ospice koje dolaze na Odjel za infektologiju upućuju se na stražnji ulaz u bolnicu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!