'ALTERNATIVA ZA NJEMAČKU'

Ne štete im ni bizarne izjave ni brojni skandali: Krajnje desni AfD i dalje drugi po anketama

26.05.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) zadržala je drugo mjesto u anketama uoči izbora za Europski parlament u lipnju, unatoč valu nedavnih skandala koji je prijetio narušiti stranačke nade

Internetska anketa koju je proveo Institut za ispitivanje javnog mnijenja INSA za list Bild am Sonntag pokazala je da AfD ima 17 posto potpore, nepromijenjeno u odnosu na travanj.

Njemački konzervativni savez CDU/CSU na vrhu je s 30 posto, vladajuća Socijaldemokratska stranka (SDP) ima 14 posto potpore, a njezini koalicijski partneri Zeleni i Slobodna demokratska stranka 13 posto, odnosno 4 posto.

AfD je proteklih tjedana potresan skandalima, a vodećem kandidatu stranke za europske izbore Maximilianu Krahu zabranjeno je davati izjave za javnost nakon što je rekao da nisu svi pripadnici nacističkih SS paravojnih snaga bili zločinci.

Drugi kandidat stranke na europskim izborima Petr Bystron također se povukao iz kampanje nakon što je njegov dom u Berlinu prošli tjedan pretražila policija. Bystron je pod istragom za pranje novca i podmićivanje te za povezanost s proruskim mrežama.

Osim toga, njemačka policija je prošlog mjeseca uhitila Krahova bivšeg pomoćnika Jian Guoa pod sumnjom za špijunažu. Krah ga je otpustio nakon optužbi da je parlamentarni pomoćnik špijunirao za Kinu.

Dok bujica negativnih naslova tek treba naštetiti AfD-u u njemačkim anketama, na europskoj razini već je ostavila posljedice za stranku. Uoči izbora za Europski parlament, AfD je ovaj tjedan izbačen iz skupine Identitet i demokracija (ID), saveza populističkih desničarskih stranaka u parlamentu.

sve osim nogometa

Učitavanje...