jačanje istočnog krila

NATO upozorio Moskvu da ne upotrebljava kemijsko oružje u Ukrajini: 'Cijena će biti veoma visoka'

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.03.2022 19:28
  • Objavljeno 15.03.2022 u 19:28
Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

NATO je u utorak upozorio Rusiju da ne pokušava upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini, naglasivši da je svoju obranu na istočnom krilu pojačao proturaketnim sustavima Patriot u Poljskoj i u Slovačkoj, rekao je njegov glavni tajnik

"Rusija iznosi apsurdne optužbe o biološkim laboratorijima i o kemijskom oružju u Ukrajini. To je još jedna laž. No nas zabrinjava to što bi Moskva mogla izvesti tajnu operaciju, pod lažnim izgovorom, koja bi eventualno uključivala kemijsko oružje", upozorio je Norvežanin Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji prije sastanka ministara obrane Saveza koji se treba održati u srijedu.

"Uporaba kemijskog oružja bila bi kršenje ugovora o zabrani kemijskog oružja koji je Rusija potpisala", rekao je. "Rusija se dosad već koristila kemijskim sredstvima protiv političkih protivnika", podsjetio je.

"Stvoriti situaciju za uporabu kemijskog oružja je neprihvatljivo. Cijena će biti veoma visoka, ali ne želim nagađati o vojnom odgovoru NATO-a", istaknuo je.

Savez pojačava svoju obranu na istočnom krilu tako da prvi put aktivira svoje snage za brzi odgovor i razmješta proturaketne sustave Patriot u Poljskoj i u Slovačkoj, podsjetio je Stoltenberg. Sustave Patriot u Poljskoj postavljaju Sjedinjene Države, a u Slovačkoj Njemačka i Nizozemska.

  • +5
  • +2

Ukrajinske izbjeglice u Lavovu

Izvor: EPA / Autor: VITALIY HRABAR

"Stotine tisuća vojnika su stanju pripravnosti, a više od 100.000 američkih vojnika je prisutno u Europi", dodao je.

"To je trenutačni odgovor" Saveza na rusku prijetnju ukrajinskog rata, rekao je.

"Ministri obrane trebaju u srijedu odlučiti o konkretnim mjerama na dulji rok, kao što su slanje većih pojačanja, priprema tehnike, raspoređivanje sustava za protuzračnu i za kibernetičku obranu", dodao je.

No Stoltenberg je istaknuo da jačanje obrane znači i povećanje vojnih troškova.

Sve članice Saveza su se obvezale da će 2 posto svog BDP-a izdvajati za obranu do 2024.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!