star 75 godina

NATO nikad snažniji, no iza ugla prijeti povratak Trumpa i Rusija

03.04.2024 u 06:28

Bionic
Reading

NATO nikada nije bio snažniji, ali rat u Ukrajini i mogući povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću prijete savezu osnovanom prije 75 godina.

Osnovan 4. travnja 1949. kao protuteža Sovjetskom Savezu, NATO je na kraju Hladnog rata ostao bez neprijatelja, tragajući za novim pozivom i misijama.

Mnogi su svojedobno postavljali pitanja o budućnosti NATO-a. Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je prije pet godina da je u „stanju moždane smrti”.

Dvije godine poslije Sjevernoatlantski savez doživio je i poniženje katastrofalnog povlačenja iz Afganistana.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače 2022. „probudit” će ga „najgorom vrstom elektrošoka”, reći će ponovo Macron.

Zabrinute za svoju sigurnost, Finska i Švedska odrekle su zbog toga desetljetne neutralnosti i pridružile se NATO-u koji sada ima 32 članice.

Ruska prijetnja

NATO je ponovno pronašao svojeg starog neprijatelja: rusku prijetnju.

Štoviše, ona se na ukrajinskim bojištima pokazuje sve opasnijom.

A pobjeda Rusije za NATO nije opcija, čak i ako nije izravno angažiran na bojištu.

Poraz Ukrajine učinio bi „svijet opasnijim”, a Europu „ranjivijom”, uporno upozorava glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

„Povećao bi rizik od nepopustljivije Rusije”, dodao je James Black, stručnjak pri Korporaciji Rand u Londonu. I agresivnijom.

„Moramo se pripremiti za sve vrste prijetnji”, poručio je prošli tjedan finski premijer Petteri Orpo na samitu EU-a u Bruxellesu.

U mjesecima koji dolaze „Rusija će nastojati postići maksimum na bojištu, prije mogućeg povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću”, objasnio je jedan diplomat u NATO-u.

Trumpov povratak

Najozbiljnija prijetnja, naime, možda ne dolazi s istoka nego sa zapada.

Mogući povratak Donalda Trumpa na čelo SAD-a, koji daleko najviše pridonosi NATO-u, opsjeda poput duha dužnosnike u Bruxellesu premda, službeno, o tome nitko ne govori.

Svi još pamte njegove izjave da je spreman prepustiti saveznike, „loše platitelje”, na milost i nemilost Rusiji.

SAD odavno, a Trump posebno, predbacuju Europljanima da ne čine dovoljno za vlastitu obranu.

„Problem s Trumpom nisu toliko njegove ideje nego njegova nepredvidljivost”, istaknuo je Camille Grand, bivši pomoćnik glavnog tajnika NATO-a.

„Dovoljan je jedan tvit” ili izjava da posiju sumnju u pogledu američke predanosti saveznicima i da oslabi cijeli Savez, rekao je Grand, danas stručnjak pri Europskom vijeću za vanjske poslove (ECFR).

S Trumpom ili bez njega, „postoji realan rizik da Sjedinjene Države budu manje pouzdane, da oklijevaju preuzeti vodstvo”, upozorio je James Black.

Pomoć od gotovo 60 milijardi američkih dolara Ukrajini, koliko je obećao demokrat Jose Biden, još je blokirana u Kongresu zbog protivljenja trampističkih republikanskih zastupnika.

Bi li i NATO mogao krenuti tim putem?

„Ne, nemoguće”, rekao je jedan diplomat Saveza. „To bi bio golem napor za Europljane”, rekao je James Black.

U budućnosti „NATO će biti više europski”, smatra Camille Grand, po kojem je neizbježno da Europljani više uzmu svoju sigurnost u svoje ruke.

Savez će također biti sigurno više azijski.

SAD će se sve više usredotočiti na Kinu, objasnio je Camille Grand, i trebat će prema tome „dokazati svoj doprinos u natjecanju s Kinom”, angažirajući se više na području na primjer kibernetike, svemira i tehnologije.