upozorenje iz poljske

Poziv na buđenje Europe: 'Svaki scenarij je moguć. Dolazi nam novo doba'

30.03.2024 u 06:39

Bionic
Reading

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je da je Europa u 'predratnom razdoblju' i da Ukrajina ne smije biti poražena od Rusije za dobrobit cijelog kontinenta.

Rekao je da rat 'više nije koncept iz prošlosti', dodavši: 'On je stvaran i počeo je prije više od dvije godine', javlja BBC.

Njegovi su komentari uslijedili nakon što je Rusija u četvrtak pokrenula masovni napad na ukrajinski energetski sustav.

Apelirajući na hitnu vojnu pomoć Ukrajini, Tusk je upozorio da će sljedeće dvije godine rata odlučiti o svemu, dodavši: 'Živimo u najkritičnijem trenutku od kraja Drugog svjetskog rata.'

Rekao je da Putinov pokušaj da okrivi Ukrajinu za džihadistički napad na moskovsku Crocus City Hall bez dokaza pokazuje da ruski predsjednik 'očito osjeća potrebu opravdati sve nasilnije napade na civilne ciljeve u Ukrajini'.

Tusk je iskoristio svoj prvi intervju s europskim medijima otkako se vratio na mjesto poljskog premijera krajem 2023. kako bi pozvao čelnike diljem kontinenta da ojačaju svoju obranu.

Rekao je da Europa ne treba stvarati 'paralelne strukture s NATO-om', ali da bi kontinent bio privlačniji partner SAD-u kada bi postao vojno samodostatniji, bez obzira na to tko pobijedi na predsjedničkim izborima u Americi u studenom.

Poljska sada troši 4 posto svoje ekonomske proizvodnje na obranu, dok druge europske nacije još nisu postigle NATO-ov cilj od 2 posto.

  • +5
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Virginie Nguyen Hoang / AFP

Tusk je otkrio da je španjolski premijer Pedro Sánchez zatražio od kolega čelnika EU da prestanu koristiti riječ 'rat' u svojim izjavama na summitu jer se ljudi ne žele osjećati ugroženima.

Tusk je rekao da je odgovorio da u njegovom dijelu Europe rat više nije apstraktna ideja, upozoravajući da je 'doslovno svaki scenarij moguć'.

Nastavio je: 'Znam da zvuči poražavajuće, pogotovo ljudima mlađe generacije, ali moramo se mentalno naviknuti na dolazak novog doba. Prijeratnog doba.'