nsatu

NATO na korak do osnivanja specijalne misije za vojnu pomoć Ukrajini

14.06.2024 u 08:40

Bionic
Reading

Ministri obrane NATO-a sastat će se u petak u Bruxellesu na drugi dan razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini

Zemlje NATO-a dosad su koordinirale potporu Ukrajini djelovanjem neformalne Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, pod vodstvom Sjedinjenih Država. Sada članice raspravljaju o načinima prebacivanja te odgovornosti na formalne strukture NATO-a.

Očekuje se da će ministri u petak odobriti plan za misiju pod nazivom NATO-ova sigurnosna pomoć i osposobljavanje Ukrajine (NSATU), koji je već odobren na nižoj razini u četvrtak, rekli su izvori iz saveza za Dpa.

NSATU bi nadgledao kako NATO prvi put službeno koordinira vojnu pomoć Ukrajini.

Osim toga, "radit ćemo na tome kako dodatno ojačati našu snagu odvraćanja i obrane", rekao je novinarima u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ministri će raspravljati o novom obvezivanju obrambene industrije da poveća vojnu proizvodnju, i učvrstiti dugoročnu suradnju s industrijom“, kazao je glavni tajnik.

Razgovori u petak posljednji su sastanak ministara NATO-a prije samita čelnika koji bi se trebao održati u Washingtonu u srpnju.

Ondje Stoltenberg želi da zemlje NATO-a dogovore plan za dugoročno održavanje trenutačne razine potpore Ukrajini, koju on procjenjuje na 40 milijardi eura godišnje. Teret bi se podijelio s obzirom na BDP zemalja NATO-a, u čemu bi Sjedinjene Države doprinijele s 50 posto, rekao je Stoltenberg u četvrtak.

Trenutačni sporazum o NSATU ne uključuje nikakve posebne financijske obveze, ali utvrđuje da će zajedničku pomoć barem koordinirati NATO.