HLADNORATOVSKA DOKTRINA

NATO gradi ogromno skladište za američku vojnu opremu u Poljskoj

25.03.2019 u 21:27

Bionic
Reading

Sjevernoatlantski vojni savez (NATO) potvrdio je u subotu planove za izgradnju skladišta za američku vojnu opremu u Poljskoj

Američki dnevnik The Wall Street Journal piše da će izgradnja vojnog skladišta u poljskom gradu Powidzu stajati 260 milijuna dolara te da će u njemu biti smještena oklopna vozila, kao i streljivo i naoružanje.

'Izgradnja će započeti ovog ljeta i trajat će dvije godine. To pokazuje koliko blisko surađujemo sa Sjedinjenim Državama i podržavamo povećanu američku vojnu nazočnost u Poljskoj', izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u razgovoru za spomenuti dnevnik.

Vojno skladište u bazi poljskog ratnog zrakoplovstva u Powidzu, gradu udaljenom 50 kilometara od Poznanja, bit će jedno od pet mjesta na kojima će se skladištiti oprema američkih oklopnih postrojbi, najavio je ranije general Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi (USAREUR). Dva skladišta bit će smještena u Njemačkoj te po jedno u Belgiji i Nizozemskoj.

Poljske vlasti jačaju svoje vojne veze sa Sjedinjenim Državama nakon što su prošlog mjeseca dogovorile kupnju raketnih lansera vrijednih 414 milijuna dolara, čemu je prethodila prošlogodišnja nabava proturaketnog sustava Patriot vrijednog 4,7 milijardi dolara.

Varšava, također, nastoji da SAD otvori stalnu bazu na teritoriju Poljske, u kojoj je u sklopu NATO-vih operacija već raspoređeno oko 5000 američkih vojnika.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Takozvano prepozicioniranje vojne opreme, praksa koja se koristila tijekom Hladnog rata, u slučaju sukoba omogućit će američkoj vojsci brzo pružanje podrške savezničkim snagama, a istovremeno nije veliko opterećenje za proračun i osoblje kao stalni raspored snaga.

NATO, naime, želi povećati brzinu raspoređivanja vlastitih snaga u Europi te je s članicama saveza započeo provoditi tzv. inicijativu spremnosti 4X30, kojoj je cilj imati 30 mehaniziranih bataljuna, 30 zrakoplovnih eskadrila i 30 borbenih brodova spremnih za djelovanje u roku od 30 dana ili brže. Pritom Sjevernoatlantski savez ulaže u infrastrukturu koja je zanemarivana nakon Hladnog rata.

Do 2021. godine NATO namjerava dovršiti oko 250 infrastrukturnih projekata diljem Europe kako bi se poboljšali kapaciteti zračnih luka, luka, željeznica i cesta za prijevoz te skladištenje teške opreme. Sjevernoatlantski savez je ojačao svoj istočni bok kao odgovor na rusku aneksiju ukrajinskog Krima, ulogu Moskve u oružanom sukobu na istoku Ukrajine i okupljanje snaga na njezinoj granici s Europom.