nedostatak prostora

SAD će povećati vojnu nazočnost u Poljskoj

13.02.2019 u 13:34

Bionic
Reading

Washington planira povećati vojnu nazočnost u Poljskoj koja se osjeća ugrožena od Rusije, uz sadašnji kontingent koji ima 4.000 ljudi u toj zemlji, rekla je u srijedu američka veleposlanica u Varšavi

Povećanje broja vojnika "bit će znatno", reda više stotina, rekla je veleposlanica Georgette Moshbacher za Financial Times prije početka konferencije u srijedu u Varšavi na kojoj će sudjelovati šezdesetak zemalja. Nije navela kada će to pojačanje stići.

Poljska konzervativna vlada se pojačano zauzima kod Washingtona da se podigne američka baza na poljskom tlu, gdje se američki vojnici smjenjuju u okviru NATO-ovih operacija. Vlada je izrazila spremnost da s najmanje dvije milijarde dolara financira tu bazu.

Zamjenik poljskog ministra obrane Mark Esper ocijenio je ipak u rujnu da Poljska još nije spremna za prihvat stalne američke vojne baze zbog nedostatka raspoloživog prostora u kojemu bi se američki vojnici mogli prikladno uvježbavati.

Moscbacher je napomenula da Pentagon daje prednost raspoređivanju snaga koje se smjenjuju, "umjesto baze, gdje imate bolnice, stanove i kamo vam dolazi obitelj".

SAD i Poljska su organizirali u Varšavi međunarodnu konferenciju koja se završava u četvrtak, a zadaća joj je "promicati mirnu i sigurnu budućnost Bliskog istoka".

Američki potpredsjednik Mike Pence i predsjednik Andrzej Duda trebaju u srijedu potpisati ugovor o kupnji američkih pokretnih raketnih lansera HIMARS za 365 milijuna eura.

Izgradnja američke baze u Poljskoj, koja se osjeća ugrožena od Rusije, napose nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, pomogla bi da zemlja bude zaštićena od napada.