zapeo 400-metarski kontejnerski brod

Nastavlja se agonija u Sueskom kanalu: On je poput ogromnog nasukanog kita...Ne možemo isključiti da će trebati nekoliko tjedana

25.03.2021 u 09:33

Bionic
Reading

Napori da se ukloni 400-metarski kontejnerski brod koji je zapriječio promet duž Sueskog kanala nastavljaju se tijekom plime u četvrtak, s pet tegljača koji pokušavaju odvući brod u dublje vode

Brod Ever Given nasukao se dijagonalno na obje obale kanala u utorak ujutro nakon što je izgubio sposobnost upravljanja zbog jakog vjetra i olujne prašine, navodi se u priopćenju Sueskog kanala (SCA).

Sada blokira promet u oba smjera kroz jedan od najprometnijih svjetskih kanala za otpremu robe, ulja, žitarica i drugih proizvoda koji povezuju Aziju i Europu.

Tvrtka za pomorske usluge GAC tijekom noći je objavila poruku klijentima u kojoj se kaže da se napori za oslobađanje broda pomoću tegljača nastavljaju, ali da vjetar i veličina plovila "ometaju operaciju".

Direktor tvrtke Boskalis koja sudjeluje u oslobađanju broda Peter Berdowski kazao je kako je prerano reći koliko će dugo posao trajati.

"Ne možemo isključiti da će trebati nekoliko tjedana", rekao je Berdowski.

  • +4
Brod Ever Given nasukan u Sueskom kanalu Izvor: EPA / Autor: STR

"On je poput ogromnog nasukanog kita. Njegova enormna težina leži na pijesku. Morat ćemo možda kombinirati tegljače, uklanjanje pijeska i smanjivanje težine samog broda uklanjanjem kontejnera, nafte i vode s broda".

Softver za praćenje brodova prikazuje pet tegljača koji okružuju Ever Given i još tri prema njemu. Brodski GPS signal pokazuje samo manje promjene u položaju tijekom zadnja 24 sata.

Nekoliko desetaka brodova, uključujući ostale velike brodove-kontejnere, tankere koji prevoze naftu i plin i brodove za rasuti teret koji prevoze žito nalaze se na oba kraja kanala u jednom od najgorih pomorskih zastoja koji nije viđen godinama.

Sueskim kanalom dugim 163 kilometara svakodnevno prolazi otprilike 30 posto svjetskog prometa kontejnerskih brodova i oko 12 posto ukupne svjetske globalne trgovine sve robe.

Brodarski stručnjaci rekli su da će, ne bude li se blokada mogla riješiti za 24-48 sati, neke brodarske tvrtke biti prisiljene preusmjeriti svoje brodove oko južnog vrha Afrike, što bi produljilo put za oko tjedan dana.