zapeo zbog udara vjetra

[VIDEO] Odsukavanje divovskog broda u Suezu moglo bi trajati dva dana, analitičari se boje što će to značiti za svjetsku trgovinu

24.03.2021 u 12:02

Bionic
Reading

Operacija odsukavanja ogromnog kontejnerskog broda Ever Given koji je blokirao Sueski kanal mogla bi trajati čak dva dana, rekao je neimenovani egipatski dužnosnik

Ever Given, težak 220.000 tona i dugačak 400 metara - takozvani megaship - zapeo je u utorak u blizini južnog kraja kanala. U vlasništvu je Evergreen Marine, velike tajvanske brodarske tvrtke. Navodno se nasukao zbog jakih udara vjetra.

Brod blokira dio kanala kojim dnevno prolazi oko 50 brodova, a to bi moglo izazvati ozbiljne posljedice za svjetsku trgovinu, piše Guardian.

Lars Jensen, izvršni direktor tvrtke SeaIntelligence Consulting, rekao je da blokada Sueskog kanala povećava rizik od zagušenja u europskim lukama. 'Kad se kanal ponovo otvori, to će značiti istovremeno pristizanje tereta koji je trenutno na putu', rekao je Jensen.

Od srijede pet cisterni za ukapljeni prirodni plin (LNG) nije moglo proći kroz kanal zbog nasukanog broda. 'Od njih pet, tri su na putu za Aziju, a dvije za Europu', rekla je analitičarka Kplera Rebecca Chia.

Ever Given jedan je od nove kategorije brodova koji se nazivaju ultraveliki kontejnerski brodovi (ULCS), od kojih su neki preveliki za Panamski kanal koji povezuje Atlantik i Tihi ocean. Brod iz Kine prevozi stotine kontejnera za Rotterdam.

Izvor: tportal.hr / Autor: Auto

Obično brodovi formiraju konvoje koji prolaze kroz Suez. Ever Given bio je dio konvoja kada se dogodio incident, javlja brodarski agent GAC.

Sueski kanal jedan je od najvažnijih plovnih putova na svijetu i povezuje Sredozemno s Crvenim morem. Dug je 190 kilometara, dubok 24 metra i širok 205 metara, a dnevno kroz njega prođu deseci divovskih kontejnerskih brodova.

Gotovo 19.000 brodova prošlo je njime prošle godine, a kanal je ključan izvor prihoda za Egipat, kojemu je lani donio 5,61 milijardu dolara.