brojanje potpisa

Narod odlučuje: Vlada je ponizila potpisnike zahtjeva za referendumom

03.08.2018 u 13:27

Bionic
Reading

Građanska inicijativa Narod odlučuje u petak je u Rijeci, reagirajući na Vladin zaključak o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa kojima se traži raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, ustvrdila da je taj zaključak nejasan i nedorečen te ne definira gotovo ništa

Član Organizacijskog odbora inicijative Narod odlučuje Hrvoje Pende rekao je da Vladin prijedlog ne definira rokove za provedbu provjere, ne određuje tko će taj posao obaviti niti način provedbe, ne utvrđuje ni metodu provjere zakonitosti sakupljenih potpisa, odnosno jesu li potpisi prikupljani na za to određenim mjestima.

"Mi vjerujemo u institucije, ali vrlo dobro znamo da se one često koriste u partikularne interese, a protiv hrvatskog naroda", naglasio je Pende, upitavši se kako građani mogu imati povjerenja u takvu vladu, koja sumnja da su se građani osobno potpisali i upisali točan OIB.

Pende je naveo da su se članovi Vlade izjašnjavali protiv referenduma a razlog je, prema njemu, što prijedlozi referendumskih pitanja predstavljaju "opasnost za rušenje njihove strukture moći, kojom zemlju guše desetljećima".

Ocijenio je da su institucije rak-rana hrvatskog društva te da je javna uprava u katastrofalnom stanju. "Ona se sama neće promijeniti te ju je potrebno promijeniti izvana, a jedini pravi put je promjena izbornog sustava koja bi u Sabor dovela nove ljude, spremne na promjene", zaključio je.

  • +7
Inicijativa Narod odlučuje objavila da su sakupili potpise za referendum Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Koordinatorica inicijative za Primorsko-goransku županiju Blaženka Kulić rekla je da je Narod odlučuje izvijestio mjerodavne europske institucije o, kako je rekla, "Vladinom autoritativnom ignoriranju volje građana".

"Uvidjevši kakav stav ima Vlada prema ovom pitanju, građani opravdano sumnjaju u mogućnost manipulacije pri provjeri potpisa i u neovisnost onih koji će to obaviti. Građanska inicijativa traži da u provjeri sudjeluju i njezini promatrači", rekla je. "Vladi očito nije stalo do povjerenja građana u institucije, a svojim postupcima je ponizila potpisnike zahtjeva za raspisivanje referenduma", istaknula je Blaženka Kulić.