DEKAN TIPURIĆ OTKRIVA

'Napadaju me oni koji žele privatizaciju HEP-a'

07.09.2009 u 13:15

Bionic
Reading

Dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić na konferenciji za novinare demantirao je medijske napise da je sudjelovao u financijskim malverzacijama zahvaljujući kojima je navodno zaradio milijunske iznose na račun HEP-a. Iza harange na njega, kako je rekao, stoji energetski lobi koji želi privatizaciju HEP-a. Protiv Jutarnjeg lista koji je otkrio njegovu navodnu aferu Tipurić je najavio tužbu

'Mi smo trn u oku prepoznatljivim lobijima kojima nije drago što igramo aktivnu ulogu u razvitku nacionalne konkurentnosti. Što se zalažemo protiv privatizacije ili komadanja HEP-a i ostalih energetskih kompanija, čijom prodajom bi Hrvatska izgubila dio svoje suverenosti, jer prodaja HEP-a nema ekonomsko opravdanje. Postavlja se pitanje kome je interesu daljnja rasprodaja državne imovine i gubitak vlasništva nad energetskim izvorima. To je jedna od najgorih stvari koja bi se Hrvatskoj mogla dogoditi', rekao je Tipurić. Istaknuo je da je riječ o jakim i opasnim lobijima te da je čak zbog svog protivljenja privatizaciji HEP-a primao prijetnje. Nije, međutim, precizirao o kakvim je prijetnjama riječ, no pozvao je novinare istraživače da se pozabave tom tematikom, jer uz malo truda lako će se pronaći zagovornici privatizacije HEP-a.

SPORNI SKUPI UGOVORI

Vezano uz sporne ugovore s HEP-om, kazao je da je Ekonomski fakultet obavio kvalitetan i dobar posao poslovno-savjetodavne analize za menadžerske ugovore.

Privatizacija HEP-a

Prema kuloarskim pričama, učestali medijski napisi o aferama i skandaloznom upravljanju HEP-om odraz su unutarnjeg sukoba u HDZ-u za prevlast u toj kompaniji. Navodno bi aktualnog direktora Ivana Mravaka trebao naslijediti Damir Begović, nekadašnji predsjednik Uprave HEP-a i dugogodišnji lobist njemačke energetske kompanije RWE u Hrvatskoj, kojeg se navodi kao jednog od zagovornika ideje privatizacije HEP-a. Uz Begovića, ključni utjecaj na buduće poslovanje kompanije navodno bi dobio i Krešimir Ćosić, saborski zastupnik HDZ-a i aktualni član Nadzornog odbora HEP-a.

'Smiješne i uvredljive su optužbe da smo s weba skidali nekakve šprance za menadžerske ugovore. Svoj smo posao obavili transparentno i kvalitetno, a sva dokumentacija o tom poslu predana je na uvid nadležnim državnim službama', kazao je Tipurić.

U tekstu koji je u petak objavio Jutarnji list navedeno je da je dekan Tipurić HEP-u isporučivao šprancirane ugovore, identične obrascima koji su na web stranici udruge Croma, te ih naplaćivao 50.000 eura. Ekonomski fakultet je za HEP radio posao savjetovanja za menadžerske ugovore. Cijeli posao je transparentno napravljen, rekao je dekan, a naknada koju je primio za njega je tri puta manja od one koja se pojavila u medijima te je naglasio da se tu ne radi o poslu Darka Tipurića već Ekonomskog fakulteta.

SPORNO CERTIFICIRANJE

Tipurić je demantirao napise o tome kako su certifikati za članove nadzornih odbora šakom i kapom dijeljeni političarima koji već obnašaju funkcije u nadzornim i upravnim odborima javnih i privatnih poduzeća. 'Program korporativnog upravljanja koji je obavljen u sklopu cjeloživotnog obrazovanja je zajednički projekt splitskog i zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Među polaznicima naših stručnih programa nisu samo polaznici iz državnog, već i iz privatnog sektora. Pitam se stoga je li sramota voljeti obrazovanje', objasnio je Tipurić. Istaknuo je kako se on oduvijek zalagao da političari svoja mjesta u nadzornim odborima ustupe profesionalcima.

POLICIJA TAJNOVITA

Povodom medijskog napisa da policija istražuje dekana Tipurića zbog njegove unosne suradnje s HEP-om, uputili smo upit Ministarstvu unutarnjih poslova, koje nas je izvijestilo da Tipurić nije pod obradom policije zbog navodno spornih ugovora s Hrvatskom elektroprivredom i drugim javnim poduzećima. No odbili su nam otkriti je li dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta zbog nečeg drugog predmet policijske istrage.

'Podatke o tome provodi li se nad konkretnim osobama istraga ne možemo ustupiti, već ćemo o tome, kao i prema dosadašnjoj praksi, o dovršenoj kriminalističkoj obradi i njezinim rezultatima izvijestiti po okončanju, vodeći pritom računa i o činjenici da su, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, svi podaci o osobi protiv koje se podnosi kaznena prijava službena tajna', stoji u priopćenju koje smo dobili iz policije.