optužbe iz Moskve:

'Napad na Crnomorsku flotu tražile su američke i britanske tajne službe'

27.09.2023 u 13:05

Bionic
Reading

Ukrajinski napad izveden u petak na sjedište ruske Crnomorske flote na Krimu "proveden je na zahtjev američkih i britanskih obavještajnih službi" i koordiniran s njima, u srijedu je iznijela optužbu ruska diplomacija

"Nema ni najmanje sumnje da je napad bio planiran unaprijed uz pomoć i upotrebu zapadnih obavještajnih sredstava, satelitske opreme NATO-a i izviđačkih zrakoplova", rekla je na redovitoj konferenciji za novinare glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zaharova, dodavši da je napad "proveden na zahtjev američkih i britanskih obavještajnih službi i u tijesnoj suradnji s njima". Krim, ukrajinska regija koju je Moskva anektirala 2014., u središtu je ruskoga vojnog sustava u sklopu ruske ofenzive na Ukrajinu, kako za opskrbu trupa koje su okupirale južnu Ukrajinu, tako i za napade.

Usred ukrajinske protuofenzive Kijev nastoji prenijeti borbe na ovaj poluotok. Stoga su ukrajinske snage posljednjih tjedana pojačale napade projektilima i dronovima na to područje. London i Washington zasad nisu reagirali na optužbe ruske diplomacije. Ukrajina tvrdi da je u petak u napadu ubila oko trideset časnika, među kojima je i zapovjednik Crnomorske flote Viktor Sokolov, no rusko ministarstvo obrane u utorak je objavilo fotografije na kojima se vidi kako on sudjeluje u videokonferenciji.

  • +3
Viktor Sokolov Izvor: Profimedia / Autor: Malgavko Sergei/Tass/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Istodobno su ukrajinske specijalne vojne snage objavile da je u tijeku proces u sklopu kojega nastoje "razjasniti" objavljene informacije. Pritom ističu da je identifikacija žrtava vrlo teška. U srijedu je službeni medij ruske vojske, tv kanal Zvezda na Telegramu objavio kratak video intervju bez navedenog datuma koji navodno prikazuje zapovjednika Viktora Sokolova, u kojemu on hvali uspjehe svojih trupa. AFP nije uspio iz neovisnih izvora provjeriti istinitost fotografija ni datum kada su one nastale.