fab-3000

Nakon što su bombama od tonu i pol razorili Avdiivku, Rusi rade duplo veću bombu

22.03.2024 u 14:27

Bionic
Reading

Rusi su najavili povećanje proizvodnje bombi FAB-500 i FAB-1500 te pokretanje masovne proizvodnje bombe FAB-3000, objavili su ruski mediji

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu nedavno je posjetio jednu od tvornica obrambene industrije u oblasti Nižnji Novgorod, nakon čega su tamošnji mediji pisali da je višestruko povećala proizvodnju zračnih bombi FAB-500 i udvostručila proizvodnju verzije FAB-1500, a da je od veljače organizirana masovna proizvodnja modela FAB-3000.

Tamošnji mediji također pišu da je od prošle godine upeterostručen obujam proizvodnje suvremenog topničkog i zrakoplovnog naoružanja, piše ukrajinski vojni portal Militarnyi.

Povećanje proizvodnje bombi FAB-500 i FAB-1500 najvjerojatnije je posljedica masovne upotrebe ovog streljiva s jedinstvenim modulom klizanja i korekcije (UMPK). Naime te dvije bombe slobodnog pada ('glupe bombe') preinakama su pretvorene u klizeće bombe (glide bomb), koje se na svoje mete usmjeravaju pomoću sustava za navođenje i sklapajućih krila, a oni im omogućuju da klize prema meti, čime imaju puno dalji domet nego što su ga imale izvorne verzije.

Tim preinakama Rusi su dobili jeftinu, ali moćnu verziju projektila, o čemu je tportal već pisao. Korištenje bombi FAB postalo je ključni element u ruskoj ofenzivi u regiji Doneck, posebno u sravnjivanju sa zemljom ukrajinske obrane u i oko Avdiivke, koja je pala u veljači.

  • +2
Sergej Šojgu Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

No točan razlog pokretanja masovne proizvodnje bombe FAB-3000 ostaje nepoznat, piše Militarnyi. Naime jedini avioni u arsenalu Zračno-svemirskih snaga Rusije koji mogu nositi te bombe su strateški bombarderi Tupoljev Tu-22M3, a oni u svojim unutarnjim odjeljcima mogu nositi dva primjerka.

Čak i da se FAB-3000 modificira u klizeću bombu, upotreba će zahtijevati da se avioni približe liniji fronta, što će ih izložiti značajnom riziku od ukrajinske protuzračne obrane.

FAB-3000 težak je tri tone

FAB-3000 je visokoeksplozivna bomba razvijena 1946. za bombardere Tu-4, a kasnije su njome bili opremljeni bombarderi Tu-16 i Tu-22. Teška je tri tone i dugačka više od tri metra, s eksplozivnom smjesom od 1,4 tone. Opremljena je s tri upaljača.