paravojne formacije

Nakon Štajerske garde u Sloveniji osnovana i Kranjska straža

18.09.2018 u 17:26

Bionic
Reading

Nakon što su se u ponedjeljak na društvenim mrežama pojavile fotografije nove paravojne formacije pod imenom Kranjska garda slovenska policija pokrenula je istragu, javlja agencija STA

Fotografije su objavljene na Facebooku samo nekoliko dana nakon što je čelnik tzv. Štajerske garde Andrej Šiško uhićen pod optužbom da je osnivanjem naoružane skupine narušio slovenski ustav.

Fotografije na društvenim mrežama prikazuju postrojavanje i vježbu Kranjske straže održanu 4. rujna – samo dan nakon što je javnosti postala poznata Štajerska garda.

Agencija STA navodi kako zasad nema informacija o mogućoj suradnji dviju paravojnih formacija, ali podsjeća kako je Šiško ranije izjavio da mu je cilj oformiti paravojne formacije diljem Slovenije.

>>> Tko stoji iza štajerske paravojske koja je dignula Sloveniju na noge?

Stranica na kojoj su objavljene fotografije nekoliko naoružanih pojedinaca na Facebooku, kao i još nekoliko osoba u maskirnim odorama, ali bez oružja, više nije dostupna.

Postrojavanje stotinjak maskiranih muškaraca u sklopu Štajerske garde pod vodstvom Andreja Šiška, bivšeg vođe navijača NK Maribor i kontroverzne figure krajnje desnice koja prema podacima tamošnjih medija ima i kriminalnu prošlost, naišla je na osudu i zabrinutost slovenskog predsjednika Boruta Pahora te premijera na odlasku Mire Cerara.

  • +2
Marjan Šarec Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Andrej Šiško je medijski eksponiran već niz godina, a lani se pojavljivao i na televizijskim ekranima kao jedan od kandidata za predsjednika države.

Osnivanje paravojnih postrojbi najoštrije je osudio i novi slovenski premijer Marjan Šarec.