PARAVOJSKA POD OKRILJEM HUMANIZMA

Ministar sigurnosti BiH: Dodik formira eskadrone smrti, sve podsjeća na '91

16.01.2018 u 13:04

Bionic
Reading

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u utorak kako vlasti u Republici Srpskoj pod kontrolom Milorada Dodika formiraju paravojne postrojbe čiji je zadaća zastrašiti političke protivnike, a sve je usporedio sa stanjem kakvo je bilo 1991., kada su upravo pripadnici takvih postrojbi prouzročili incidente koji su doveli do eskalacije oružanih sukoba

Mektić je na konferenciji za medije u Sarajevu kazao kako je navodna humanitarna organizacija pod nazivom Srbska čast, čiji su se pripadnici pojavili u Banjoj Luci 9. siječnja na obilježavanju Dana Republike Srpske, zapravo paravojna formacija sastavljena od kriminalaca koji su pravomoćno osuđivani za teška kaznena djela poput nasilničkog ponašanja i krijumčarenje droge.

'Vrlo je opasno to što se pojavljuju na način na koji to čine. Smiješna je tvrdnja o humanitarnoj organizaciji', kazao je Mektić, pokazavši novinarima niz fotografija na kojima se pripadnici Srbske časti vide u odorama elitnih vojnih postrojbi i s naoružanjem.

Ta organizacija, koja je registrirana u Srbiji, pokušava uspostaviti svoj ogranak i u BiH, odnosno u RS-u, a njezini pripadnici fotografirali su se i s Dodikom.

Vlasti u RS-u uporno tvrde kako nemaju dokaza da je Srbska čast uključena u bilo kakve kriminalne aktivnosti, no Mektić ističe da se time obmanjuje javnost jer postoje jasni dokazi o njihovom protuzakonitom djelovanju.

'Oni su kriminalna organizacija i za to postoje dokumenti', kazao je Mektić, dodajući kako ga sve to podsjeća na početak 90-ih godina, kada su se počele pojavljivati razne paravojne postrojbe na čijem su čelu bili kriminalci koji su isprovocirali sukobe.

  • +3
Sva lica Milorada Dodika Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

On tvrdi kako ovakve organizacije danas predstavljaju 'eskadrone smrti', čija je zadaća 'utjerivati strah u kosti' Dodikovim političkim protivnicima i u izbornoj godini.

Ministar sigurnosti BiH kazao je da se to neće dopustiti. Pojasnio je kako će sigurnosne agencije u narednim danima Tužiteljstvu BiH dostaviti sve prikupljene informacije o djelovanju takvih paravojnih skupina, a očekuje da pravosuđe žurno reagira i odluči o mjerama koje bi policija trebala poduzeti.

'Ovo je paravojno organiziranje i moramo se braniti', kazao je Mektić, pojašnjavajući kako su policijske agencije u BiH definitivno u stanju obračunati se s takvim prijetnjama.