andrej šiško

Tko stoji iza štajerske paravojske koja je dignula Sloveniju na noge?

04.09.2018 u 14:00

Bionic
Reading

Postrojavanje tzv. prvog bataljuna štajerske garde u okolici Ljutomera prošlog vikenda podiglo je na noge slovensku vladu koja će zbog okupljanja paravojne skupine pod vodstvom nekadašnjeg predsjedničkog kandidata Andreja Šiška u utorak održati izvanrednu sjednicu parlamentarnog Odbora za unutarnje poslove, javnu upravu i lokalnu samoupravu

Postrojavanje stotinjak maskiranih muškaraca pod vodstvom Andreja Šiška, bivšeg vođe navijača NK Maribor i kontroverzne figure krajnje desnice koja prema podacima tamošnjih medija ima i kriminalnu prošlost, naišla je na osudu i zabrinutost slovenskog predsjednika Boruta Pahora te premijera na odlasku Mire Cerara.

'Predsjednik izražava veliku zabrinutost zbog postojanja spomenute naoružane skupine koja bi po tvrdnjama njenog vođe Andreja Šiška osiguravala mir i red u državi i nadzirala granicu. To je potpuno neprihvatljivo', priopćeno je iz ureda slovenskog predsjednika.

Reagirao je i tehnički premijer Miro Cerar izjavivši da je spomenuti događaj 'apsolutno nedopustiv' te da skupina iz Maribora tako 'bespotrebno potiče strahove i širi mržnju'.

Slovenija je sigurna država, a policija i vojska vrlo dobro obavljaju svoj posao te očekujem da će mjerodavna tijela odmah poduzeti mjere protiv odgovornih, zaključio je Cerar.

>>> Slovenska paravojna skupina s puškama i sjekirama uznemirila službenu Ljubljanu

Reagirala je i slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Györkös Žnidar, a postrojavanje smatra neprihvatljivim i vrlo problematičnim jer 'izražava mržnju i poticanje na nepoštivanje ustava i nacionalnog zakonodavstva'.

Istraga u tijeku

'Takve akcije su izuzetno obeshrabrujuće i vrijedne najviše osude', kazala je ministrica, najavivši kako će se tijekom utorka održati izvanredni sastanak parlamentarnog Odbora za unutarnje poslove, javnu upravu i lokalnu samoupravu.

Iz slovenske policije te tužiteljstva potvrđeno je kako je zbog postrojavanja 'štajerske garde' i njezinih naoružanih pripadnika već pokrenuta istraga.

Postrojavanje štajerske garde Izvor: Društvene mreže / Autor: Delo

Vodeći slovenski stručnjak za nacionalnu sigurnost Iztok Prezelj pojasnio je za ljubljansko Delo kako se iz videosnimki postrojavanja koje su se pojavile na društvenim mrežama jasno vidi da je riječ o paravojnoj postrojbi.

Prema Prezelju, snimke postrojavanja stotinjak maskiranih muškaraca u mariborskom Pohorju pokazuju sva obilježja paravojnog okupljanja koja su vidljiva kroz organiziranu zajednicu koja ima vlastitu hijerarhiju, oružje, odore i oznake kao simbole jedinstva.

Stručnjak za sigurnost za Delo dodao je kako je znakovit i sedmominutni Šiškov govor o obrani Štajerske nakon postrojavanja te vojničko ponašanje okupljenih.

Šiško je pak opovrgnuo da se radi o ekstremno desnoj paravojnoj skupini te rekao kako je njezino postrojavanje povezano s predstojećim prosvjedima protiv slovenske vlade najavljenim za 13. rujna, kada bi u parlamentu trebala biti potvrđena i stupiti na dužnost nova vlada mandatara Marjana Šareca, kojoj kritičari i oporba zamjeraju neke radikalno lijeve poteze te smatraju da će imati previše popustljiv pristup po pitanju migracija i zaštite nacionalnih interesa.

Borac za južnu granicu

Šiško je, inače, u svojem govoru na postrojavanju kazao kako 'vojska i policija nisu u mogućnosti obraniti Štajersku i Sloveniju', potvrdivši za medije kako je dio postrojenih bio naoružan.

'Nije potrebno da imaju dozvolu države za nošenje oružja, to je osnovno ljudsko pravo', mišljenja je Šiško.

Andrej Šiško, nekadašnji vođa navijača tamošnjeg nogometnog kluba, kontroverzna je figura krajnje desnice koja po podacima medija ima i kriminalnu prošlost, ali je medijski eksponiran već niz godina, a lani se pojavljivao i na televizijskim ekranima kao jedan od kandidata za predsjednika države.

Kako prenose slovenski mediji, Šiško se i prije deklarirao kao krajnji nacionalist i predstavnik krajnje desnice te kao 'štajerski patriot'.

U vrijeme hrvatsko-slovenskih polemika oko graničnih pitanja javno je na skupovima podržavao 'borca za južnu granicu' Joška Jorasa, a od organizacije referenduma protiv ulaska Hrvatske u NATO, u vrijeme kad je predsjednik vlade bio Pahor, odustao je tek nakon što je s njime na razgovor pristao sam premijer koji se s njime tada susreo u Mariboru.

Šiško je već u mladosti imao liderskih ambicija pa je tako nakon završene ugostiteljske škole 1985. godine osnovao ilegalnu organizaciju AKOS (Antikomunistička organizacija Slovenije) čiji je cilj bio osnutak neovisne slovenske države.

>>> Šešelj i Jelinčić potpisali 'sporazum': Hrvatske kajkavce bi pripojili Sloveniji

Tijekom odsluženja vojnog roka u Đakovici na Kosovu završio je u jednomjesečnom zatvoru jer je tražio da slovenski jezik bude jedan od službenih jezika u tadašnjoj JNA.

Nakon odsluženja vojske 1988. godine osniva još jednu ilegalnu organizaciju naziva Fronta za neovisnu Sloveniju, a dvije godine kasnije i organizaciju Pokret za odcjepljenje Slovenije (SAMO).

Tijekom rata za slovensku neovisnost postaje jedan od osnivača Slovenske garde, organizacije dragovoljaca koja je kasnije prešla u redove slovenske Teritorijalne obrane.

Pasionirani gljivar

Kako tvrdi u svojoj autobiografiji, 1992. godine razotkrio je pokušaj uvođenja krivotvorenih tolara u slovenski monetarni sustav, optuživši kako iza svega stoje profesionalni krivotvoritelji iz Hrvatske. Umjesto pohvale, kako sam tvrdi, završio je iza rešetaka pod optužbom za pokušaj ubojstva, ali je pušten nakon šest mjeseci zbog nedostatka dokaza.

  • +14
Andrej Plenković i Miro Cerar na Brdu kod Kranja Izvor: Cropix / Autor: Joze Suhadolnik / DELO / CROPIX

Kao vođa mariborskih navijača 2007. ponovno se našao u pritvoru zbog pokušaja ubojstva, a dvije godine kasnije priprema bojkot referenduma za ulazak Hrvatske u NATO.

Šiško je autor knjige 'Slovenska garda – Istina je pobjeda', a živi u izvanbračnoj zajednici sa suprugom Anjom i troje djece. Diplomirao je informatiku, a do diplome marketinga nedostaje mu jedan ispit. Među hobijima ističe povijesnu literaturu, nogomet, airsoft i gljivarenje.