teren će se snimati dronovima

[VIDEO/FOTO] Nakon potresa, na Banovini se otvorilo najmanje 30 rupa u zemlji, neke se povećavaju, a situaciju mogu pogoršati nadolazeća kišna razdoblja

09.01.2021 u 18:33

Bionic
Reading

Nakon potresa koji je 29. prosinca zatresao Sisačko-moslavačku županiju, širom pogođenog područja otvorilo se više rupa u zemlji, a najmanje jedna od njih se u nekoliko dana značajno povećala

Rupa u zemlji u selu Mečenčani, koja se pojavila neposrednu uz kuću Nikole i Biserke Borojević, povećala se za 40 do 50 posto u nekoliko dana, javlja Nova TV.

'Promjene su na gore. Jedna od rupa i dalje je aktivna, dodatno se povećala za 40 do 50 posto. Neprestano se čuje kako dijelovi zemlje padaju u vodu. Obišli su ovaj teren i geolozi koji kažu da će teren snimati i dronovima iz zraka i tek tada će znati točan broj rupa. Za sada ih ima najmanje tridesetak', javila je reporterka Martina Bolšec Oblak iz sela Mečenčani.

Video: Sanjin Strukić/PIXSELL

'Jedna od njih dugačka je petnaestak metara, dubina se za sada ne može izmjeriti jer je opasno ići i mjeriti. Hoće li još rasti, hoće li ih biti još - nitko ne može reći. Problem su podzemne vode jer njihovim porastom situacija bi se mogla pogoršati, a kišna razdoblja tek su pred nama u idućim mjesecima. Neki su i upravo zbog rupa u blizini kuća dobili crvenu naljepnicu. Za sada ih je nemoguće sanirati sve dok tlo ne miruje i stručnjaci upozoravaju da mogu biti izuzetno opasne", izvjestila je reporterka.

  • +3
Rupa u zemlji u selu Mečenčani Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Policija je trakom ogradila rupu da netko ne bi stradao, a vlasnik posjeda Nikola Borojević procijenjuje da bi bilo potrebno više od tisuću kubika zemlje da se zatrpa rupa, što se, prema njegovim riječima, ne isplati.

Vijest o rupama u zemlji donosi i Hina, koja navodi kako se i dalje širi najveća rupa u tlu u selu Mečenčani, nastala nakon potresa na petrinjskom području, širine od dvadesetak metara i dubine od najmanje pet metara. Navodi se kako je rupa ograđena te da će se nakon geoloških ispitivanja odlučiti o eventualnoj sanaciji.

Video: Sanjin Strukić/PIXSELL

“Riječ je o urušavanju nastalom kombinacijom sufozije i okršavanja vapnenačke stijene ispod tla natopljenog vodom. Ispiru se sitne čestice i stvaraju šupljine, a potres je bio okidač da se ovo dogodi u ovakvim razmjerima”, rekao je za Hinu Josip Terzić, predstojnik Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta.

Kazao je i da je nakon obilaska područja u okolici sela između Petrinje i Hrvatske Kostajnice prijavljeno tridesetak rupa od kojih su i neke u neposrednoj blizini kuća, ili kao ova najveća - na njivi. Dodao je i kako će se uskoro na širem području snimiti stanje bespilotnim letjelicama te koristiti snimke HGSS-a ima li i više rupa u tlu u okolnoj prirodi.

“Policija je ogradila rupu i to je sve što se moglo napraviti u ovom trenutku. Što se tiče sanacije, geolozi će nakon svojih istraživanja proslijediti podatke geotehničarima i građevinarima koji će, po pravilima svoje struke, odlučiti treba li se i može li se uopće takve rupe sanirati”, zaključio je Terzić.