rušenje nakon potresa

Mažar: DORH je najavio žurnu istragu obnove na Banovini

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 08.01.2021 19:25
  • Objavljeno 08.01.2021 u 19:25
Nikola Mažar

Nikola Mažar

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar na pitanje dokle je došla istraga poslijeratne obnove na Banovini, odgovorio je da je DORH najavio žurnu istragu

"Ono što mogu reći da pripadnici krim-policije provode terenske izvide, izuzimaju dokumentaciju u interesu istrage. Nadamo se da ćemo, kada završi istraga dobiti odgovore na sva ona pitanja koja zanimaju i nas kao Republiku Hrvatsku, ali i širu javnost", kazao je Mažar u RTL-u Danas.

Odgovorio je i na pitanje je li njega netko kontaktirao i imaju li oni u uredu određene podatke koji bi mogli pomoći.

"Krim-policija provodi izvide, izuzimaju dokumentaciju, odnosno svu dokumentaciju koja je na raspolaganje. Moramo reći da je u ono vrijeme postojalo Ministarstvo obnove i razvitka koje je imalo tu dokumentaciju, ona se nalazi u digitalnom obliku kod nas. Dok u arhivima stoji sve drugo. Sve što bude potrebno i što bude postojalo će se dati i već se daje", kazao je Mažar.

Otkrio je da su statičari dosad obišli 12.000 objekata.

"S informacijama koje dolaze s terena možemo reći da je možda čak i cijela ova priča, nažalost sada tragična, možda bude malo i pozitivnija što se tiče toga broja", kazao je. Na pitanje kakvo je stanje vojarne od kuda su danas evakuirani štićenici doma za starije odgovorio je da su se pojavile pukotine zbog kojih treba provesti dodatne izvide.

"Štićenici su izmješteni na sigurno u domove u Ličko-senjskoj županiji, u Karlovcu, Ogulinu i Gospiću i na taj je način to riješeno", rekao je. Otkrio je da je ukupno na raspolaganju 207 državnih stanova za zbrinjavanje.

"Od toga 44 stana su kompletno opremljena sa svime za normalan život. Ne mislim samo na krevete nego i na posteljinu, higijenu i posuđe. Već smo uselili devet obitelji, kako u Petrinji i Sisku tako i u Zagrebu. A sutra imamo jedno useljenje u Sisku.", rekao je.

"Privremeno stambeno zbrinjavanje će moći koristiti sve dok njihove kuće ne budu ponovno napravljene i neće snositi nikakve troškove. Njih će snositi Hrvatska", zaključio je Mažar.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!