INICIJATIVA U NJEMAČKOJ

Nakon pokolja zahtijeva se stroži zakon o oružju

16.03.2009 u 15:23

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon ubojstva 16 osoba u južnonjemačkom gradu Winnendenu političari sve glasnije zahtijevaju da se pooštri zakon o oružju, koji bi, među ostalim, omogućio i nenajavljen nadzor ispravnosti držanja oružja u obiteljskim kućama, najavljeno je u ponedjeljak u Berlinu.

"Ministri unutarnjih poslova ispituju mogućnosti pooštrenja zakona o posjedovanju oružja", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Thomas Steg. Zaključio je da se u Njemačkoj do sitnica kontroliraju "mnoge stvari" pa bi trebalo omogućiti i kontrolu uvjeta pod kojima vlasnici čuvaju oružje.

Ubojica iz Winnendena, sedamnaestogodišnji Tim Kretschmer, zločin je počinio oružjem uzetim iz zbirke svog oca. Državno odvjetništvo u međuvremenu, kako u ponedjeljak javljaju mediji, planira pokrenuti istragu protiv ubojičina oca jer oružje kojim je počinjen zločin nije, po propisu, čuvao u zaključanu trezoru, nego u spavaćoj sobi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija, CDU) zatražila je prošli vikend "bolji nadzor" oružja u Njemačkoj. Steg je objasnio da je kancelarka time upozorila da se mora promijeniti pristup nadzoru oružja u Njemačkoj. Merkel je u razgovoru za radijsku postaju Deutschlandfunk u nedjelju izjavila da bi zakon o posjedovanju oružja morao sadržavati i mogućnost nenajavljenih kućnih kontrola kojima bi se provjerilo drži li vlasnik oružje u skladu sa zakonom, tj. zaključano u nepomičnu trezoru i nedostupno neovlaštenim osobama.

Kancelarku je danas podupro i stranački kolega Guenter Oettinger, premijer savezne pokrajine Baden-Wuerttenberga, gdje se i dogodio prošlotjedni pokolj. Također je naglasio da treba preispitati i zakonsko ograničenje količine oružja koju privatna osoba u Njemačkoj smije držati.

Otac počinitelja prošlotjednog pokolja držao je 16 komada različitog oružja te nekoliko tisuća metaka. Sadašnjim zakonom nije točno određeno koliko komada oružja članovi športskih streljačkih klubova smiju posjedovati.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) odbacila je moguće novo pooštrenje zakona o posjedovanju oružja te mogućnost nenajavljenih kontrola ispravna držanja oružja.

"Premetačine se ne mogu obavljati bez stvarne sumnje", rekao je stručnjak SPD-a za unutarnjopolitička pitanja Stephan Edathy, zaključivši da je izjava Angele Merkel "nepromišljena".

Protivnici promjene zakona o oružju upućuju na to da je zakon nedavno, 2002., pooštren nakon slična pokolja u jednoj školi u Erfurtu.