apsurd u vojsci

Nakon pisanja tportala, MORH odlučio otkriti sudbinu admirala Hranja

04.07.2023 u 12:25

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić produžio je admiralu Robertu Hranju mandat na mjestu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH do 31. prosinca 2023. zbog posebno opravdanih razloga i zbog potrebe službe, priopćilo je u utorak Ministarstvo obrane (MORH) Hini

Nakon što je tportal, i drugi mediji, pisao o tome da Ministarstvo obrane taji sudbinu admirala Hranja, odnosno ne želi reći je li mu ministar produžio mandat ili nije, MORH je ipak odlučio objaviti informaciju koju uopće nije smio skrivati. Nije odgovor poslao medijima koji su slali upite, nego državnoj novinskoj agenciji Hini, koja je onda tu vijest i objavila. Na upit tportala o tome je li ministar produžio mandat načelniku Glavnog stožera koji je, prema prethodnoj odluci o produženju isticao 30. lipnja, jučer smo dobili ovaj odgovor:

'Poštovani, vezano za vaš upit, možemo vas izvijestiti da Ministarstvo obrane personalnu politiku ne provodi putem medija te da će se o svemu odlučiti na razini na kojoj se takve odluke donose. Ujedno podsjećamo da, iako generalima odnosno admiralima sukladno Zakonu o službi u Oružanim snagama RH i temeljem odluke ministra obrane prestaje djelatna vojna služba posljednjeg dana kalendarske godine u godini u kojoj osoba navršava 60 godina, Zakonom je predviđena i mogućnost da ministar obrane takvu osobu može zadržati u službi do dvije godine.'

Iz tog se odgovora moglo zaključiti da odluka još nije donesena i da Hranj više nije načelnik, no nakon što smo objavili da MORH taji informaciju ima li Hrvatska načelnika Glavnog stožera, iz tog su ministarstva ipak odlučili informaciju pustiti u javnost, što su trebali napraviti nekoliko dana prije. Tako su za Hinu priopćili da je ministar produžio mandat načelniku za još šest mjeseci, odnosno do kraja ove godine. Inače, Hranju puni četverogodišnji mandat istječe početkom ožujka 2024., pa se postavlja i pitanje hoće li mu Banožić krajem ove godine produžiti mandat na još dva mjeseca, odnosno do 1. ožujka 2024.

  • +4
Mario Banožić, Robert Hranj Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Načelnik Glavnog stožera i i ja jako dobro surađujemo, što je vidljivo i iz svih projekata modernizacije i opremanja Hrvatske vojske. Važno je da svi mi koji na bilo koji način možemo utjecati na procese unutar Hrvatske vojske zadržimo fokus isključivo na interesu pripadnica i pripadnika HV-a, odnosno razvoju naših Oružanih snaga. Admiral Hranj i ja upravo u tom smjeru i surađujemo', rekao je Banožić, a prenosi Hina.

Admiral Hranj je na mjestu načelnika Glavnog stožera zamijenio generala zbora Mirka Šundova nakon što mu je krajem veljače 2020. istekao mandat. Banožić je u prosincu 2022. potpisao Hranju ostanak u službi još šest mjeseci jer je prošle godine navršio 60 godina te je s 1. siječnja 2023., po Zakonu o službi u Oružanim snagama, trebao ići u mirovinu.

Banožić: Hranj sigurno ostaje načelnik do kraja godine

O sudbini admirala Hranja ministar Banožić govorio je i u intervjuu za Mediaservis.

'Hranj je i dalje načelnik Glavnog stožera i bit će sigurno do kraja godine. Ono što je ispred nas su izmjene zakona koji smo izbrusili i pustit ćemo ga u proceduru, gdje prije svega moramo ukloniti zapreke koje su se događale dug niz godina i koje su bile postavljene u biti na način da se smanji broj ljudi u sustavu Hrvatske vojske. Ono što želim učiniti s Hranjem je povećanje dobne granice za ostanak i razvoj unutar Hrvatske vojske.'

'Ono što mogu reći jest da obojica želimo raditi u interesu sustava', rekao je Banožić za Mediaservis, a tvrdi da to nije nikakvo popuštanje predsjedniku Milanoviću te da njegov i Hranjev mandat treba biti zapamćen po modernizaciji sve tri grane vojske i učinjenim pomacima za vojnikinje i vojnike, a ne po konfliktima. 

Ranija najava o mogućem umirovljenju načelnika Glavnog stožera, admirala Hranja, izazvala je u srpnju prošle godine žestoku reakciju predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića. Vrhovni zapovjednik je u svojim izjavama naglašavao da su iznad zakona dogovor njega i premijera Plenkovića, koji je sklopljen na početku Milanovićeva mandata, da će imenovati Hranja na četiri godine te odluka koju je tada potpisao tadašnji ministar obrane Damir Krstičević.

Upitan u prosincu prošle godine o produljenju funkcije admirala Hranja i je li to popuštanje predsjedniku Republike Milanoviću, odnosno najava mirnijeg odnosa njih dvojice, ministar Banožić rekao je kako nije riječ o produljenju mandata nego o zadržavanju u službi temeljem zakona kojim je moguće do dvije godine zadržati nekoga da ne ode u mirovinu.