hranju istekao mandat

Novi apsurd: Ima li Hrvatska vojska načelnika Glavnog stožera?

04.07.2023 u 10:40

Bionic
Reading

Nakon što je tportal nedavno pisao o apsurdima vezanim za Vojnu sigurnosno-obavještajnu službu (VSOA), nastavljaju se apsurdi vezani za obrambeni sektor. Točnije, Ministarstvo obrane ne želi javnosti reći je li načelnik Glavnog stožera Robert Hranj još uvijek na svojoj dužnosti ili ne

Naime, zbog prepucavanja ministra obrane Marija Banožića i predsjednika RH Zorana Milanovića, ministar je krajem prošle godine želio umiroviti Hranja, inače bliskog predsjedniku. Hranj je prošle godine napunio 60 godina, što je zakonska granica za odlazak u mirovinu za djelatne vojne osobe, pa je ministar smatrao da ga mora umiroviti po sili zakona, bez obzira na to što je prilikom njegova imenovanja u ožujku 2020. prethodni ministar obrane Damir Krstičević potpisao odluku kojom se Hranju jamči puni četverogodišnji mandat, odnosno do 1. ožujka 2024.

No zakon predviđa i iznimke prema kojima se djelatnim vojnim osobama može produžiti radni vijek u vojsci odlukom ministra, što je Banožić na kraju i učinio te je 30. prosinca produžio Hranju mandat na još šest mjeseci. Taj je rok istekao 30. lipnja, a iz MORH-a nisu izvijestili je li još jednom produžio mandat Hranju ili ga je poslao u mirovinu, zbog čega bi se trebao pokrenuti postupak za izbor novog načelnika Glavnog stožera. Kako bismo doznali imaju li Oružane snage RH čelnog čovjeka na dužnosti, poslali smo upit u MORH, a njihov odgovor donosimo u cijelosti.

'Poštovani, vezano za vaš upit, možemo vas izvijestiti da Ministarstvo obrane personalnu politiku ne provodi putem medija te da će se o svemu odlučiti na razini na kojoj se takve odluke donose. Ujedno podsjećamo da, iako generalima odnosno admiralima sukladno Zakonu o službi u Oružanim snagama RH i temeljem odluke ministra obrane prestaje djelatna vojna služba posljednjeg dana kalendarske godine u godini u kojoj osoba navršava 60 godina, Zakonom je predviđena i mogućnost da ministar obrane takvu osobu može zadržati u službi do dvije godine.'

  • +4
Mario Banožić, Robert Hranj Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

S obzirom na to da odgovor nije konkretan te da se iz njegova dijela 'da će se o svemu odlučiti' može zaključiti da odluka o produženju mandata Hranju nije donesena i da Hrvatska vojska trenutno nema načelnika Glavnog stožera, MORH-u smo poslali dodatni upit je li Hranj još uvijek načelnik, na koji nismo dobili odgovor. Slične upite MORH-u su poslali i drugi mediji, među njima i specijalizirani obrambeni portal Obris, a svi su dobili isti odgovor, čime se nastavila višegodišnja praksa tog ministarstva da ili daje nejasne i beskorisne odgovore ili uopće ne odgovara na upite novinara.

Tportal je u međuvremenu dobio neslužbenu informaciju da je Hranju produžen mandat, a ako je to istina, onda odbijanje MORH-a da to potvrdi još više zbunjuje. Ako mu mandat nije produžen, Glavni stožer ipak neće biti u toliko apsurdnoj i kaotičnoj situaciji kao VSOA, jer ima zamjenika načelnika koji može zamijeniti Hranja do imenovanja novog načelnika, a na toj je dužnosti general Siniša Jurković. No s obzirom na prepucavanja između Milanovića s jedne strane te Banožića i premijera Andreja Plenkovića s druge, teško je očekivati da bismo u skorije vrijeme mogli dobiti novog načelnika.