U NAJMLAĐEM GRADU U DRŽAVI

Nakon paljevine pod prozorom, gradonačelnik zavapio: Šaljite nam još policajaca!

24.04.2019 u 14:09

Bionic
Reading

Brojne paljevine automobila, pucnjave, pa i jedno ubojstvo u samo nekoliko mjeseci natjerale su gradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića (HDZ) da od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i glavnog ravnatelja policije Nikole Miline službeno zatraži povećanje broja policajaca u ovom gradu. U posljednjem incidentu u noći s utorka na srijedu izgorjela su još dva automobila, i to na parkiralištu doslovno stotinjak metara od zgrade policijske postaje

Prema službenim informacijama, požar je izbio na BMW-u i potom je zahvatio i susjedni automobil, no uzroci će biti poznati tek nakon očevida. U startu se pretpostavljalo da je namjerno izazvan s obzirom da je upravo u Solinu zabilježeno više sličnih incidenata, za koje se ispostavilo da su dio obračuna kriminalnih skupina, poslijepodne je policija to i potvrdila.

'Izvršenim očevidom na požaru dva osobna automobila, utvrđeno je da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar, kriminalističko istraživanje je u tijeku', izvijestili su poslijepodne iz policije

'Nije nam cilj da policajci u pancirkama budu na ulicama, ali potreban je njihov veći broj zbog subjektivnog dojma građana. Solin je značajno napredovao u posljednjih petnaestak godina, a broj policajaca ostao je istoj razini', kazao je za tportal gradonačelnik Ninčević. Dodao je da su općenito zadovoljni suradnjom sa snagama reda, a svjesni su i da one pokrivaju ogromno područje - pored samog grada Solina tu su još i prostorno velike općine Klis, Dugopolje i Muć.

Koncem siječnja ove godine, nakon brutalnog ubojstva i pokušaja ubojstva, u Solinu je održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta na kojoj je zaključeno da grad s gotovo 30 tisuća stanovnika zajedno s okolnim općinama hitno treba više policajaca. U srijedu ujutro, nakon paljevine u blizini policijske postaje - ali i njegovog ureda - Ninčević je to i službeno zatražio.

Tijekom noći u Zvonimirovoj ulici u Solinu izgorio BMW Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

'Naš prijedlog jest da prilikom prvog sljedećeg rasporeda djelatnika u 2019. godini posebnu pozornost posvetite Policijskoj postaji Solin i omogućite optimalan broj izvršitelja u interesu sigurnosti svih koji u Solinu žive ili su dobrodošli gosti', stoji u pismu upućenom na adresu Božinovića i Miline.

'Podaci o stopi kriminaliteta na našem području ne odstupaju od prosjeka i u nekim kategorijama su se popravili, no svjesni smo da događaji poput sinoćnjeg stvaraju opću sliku nesigurnosti. Mi smo vrlo aktivni u suradnji s mjesnim odborima, a u idućem razdoblju znatno više treba raditi na prevenciji i na sankcioniranju počinitelja kaznenih djela', dodao je Ninčević za tportal.

S njegovom inicijativom upoznato je Gradsko vijeće Solina, kao i župan Blaženko Boban.

S druge strane, iako Solinu očito dramatično nedostaje policajaca, nedavno je iz MUP-a stigla barem jedna dobra vijest: zgrada policijske postaje uskoro će se potpuno obnoviti i preurediti uz povećanje njene energetske učinkovitosti, pa će barem uvjeti rada biti nešto komotniji.

Solin je, inače, jedan od demografskih rekordera u državi i bilježi snažno povećanje broja stanovnika, između ostalog i zahvaljujući doseljavanju iz obližnjeg Splita, pa danas broji oko 30 tisuća ljudi. Pored toga je i jedan od najmlađih hrvatskih gradova s oko 6,5 tisuća djece.