BIVŠI ŠEF FONDA ZA PRIVATIZACIJU

Penić potvrdio da je HDZ predložio privatizaciju za vrijeme rata

07.11.2017 u 15:08

Bionic
Reading

Nakon svjedočenja Josipa Manolića, predsjednika druge hrvatske Vlade (kolovoz 1990./srpanj 1991.) i Milana Kovača, nekadašnjeg šefa Hrvatskog fonda za privatizaciju na klupu za svjedoke sjeo je Ivan Penić, Kovačev prethodnik na toj dužnosti koji je ujedno i bivši ministar unutarnjih poslova

Nakon svjedočenja Josipa Manolića, predsjednika druge hrvatske Vlade (kolovoz 1990./srpanj 1991.) i Milana Kovača, nekadašnjeg šefa Hrvatskog fonda za privatizaciju na klupu za svjedoke sjeo je Ivan Penić. On je 1993. je imenovan za predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju, dvije godine kasnije je ministar privatizacije. Od 1996. do 2000. bio je ministar unutarnjih poslova.

16:15 Penić se na kraju svjedočenja nije složio s konstatacijom da je vrijeme privatizacije bilo vrijeme pljačke i grabeži u hrvatskom društvu.

16:07 Na pitanje Ivana Lovrinovića zašto se u privatizaciju išlo tijekom rata i čija je to bila ideja kazao je da mu je na to na teško odgovoriti.

'Ne znam konkretno tko je predložio, ali to je bila ideja vlasti i Vlade', kazao je Penić na što ga je Lovrinović podsjetio da je tada na vlasti bio HDZ. 

16:00 'Moje mišljnje je da je Agrokor postao prevelik nakon 2000. godine. Trebala su ogomna sredstva za kupovinu, a i kasnije za njihovo unaređenje. Tada je Agrokor postao mastodont', kazao je Penić. 

15:41 Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je kako je i kod Penića vidljiva bolest kao i kod prijašnjih svjedoka koji se nisu sjećali.

15:35 Upitan je li bilo pritisaka od predsjednika Tuđmana i njegovih suradnika ili iz koncerna Agrokora u vezi privatizacije kazao je decidirano ne.

  • +3
Ivan Penić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'S indignacijom odbacujem insinuacije da bi predsjdnik Tuđman ili bili tko drugi pokušao na mene utjecati', naveo je Penić  i dodao da je Tuđman samo rekao da mu se iz dijaspore žale da ne mogu sudjelovati u privatizaciji. Naveo je da je u Hrvatskoj privatizirano 2700 tvrtki i da je to bila reformi svih reformi.

15:20 Na pitanje sjeća li se koji su konzultanti bili angažirani za privatizaciju Zvijezde i druge tvrtke u sklopu Agrokora naveo je da se  ne sjeća jer je prošlo više od 20 godina. O privatizaciji Jamnice pak kaže da zna dosta jer je bio načelnik Jastrebarskog.

'Jamnica je bila razrušena, bila je blizu linije ratišta. Na nju su pale stotine i stotine granata. Velike vojne snage smo morale koristiti da pobunjenike izbacimo iz Jamnice. Ali, Jamnica je obnovljena i brzo je počela raditi s 300 radnika što je bilo jako značajno', rekao je Penić.