istražno povjerenstvo

Bivši šef Fonda za privatizaciju Milan Kovač: Nije bilo muljanja

07.11.2017 u 13:05

Bionic
Reading

Nakon svjedočenja Josipa Manolića, predsjednika druge hrvatske Vlade (kolovoz 1990./srpanj 1991.), pred istražnim povjerenstvom za Agrokor svjedočio je Milan Kovač, koji je od 1995. upravljao procesom privatizacije. Pročitajte što je rekao u svom iskazu

13:54 'Meni se čini da je ovo Povjerenstvo osnovano da se preispita HDZ, a ne Agrokor', zaključio je Kovač.

13:40 'Ja sam predložio i to je prvi put da je Saboru jednoglasno usvojeno da se javno objave imovinske kartice svih šefova Fonda za privatizaciju i podatke o dvjesto najbogatijih obitelji', kazao je Kovač. Naveo je da je od Ivica Račana tražio objašnjenje zašto nije objavio imovinske kartice na što nikad nije dobio odgovor. 'Priča o pogodovanju HDZ-ovcima je čista floskula', kazao je Kovač.

13:30 Kovač je naveo da je Fond za privatizaciju djelovao transparentno i da nije bilo muljanja.

13:20 Kovač je kazao da ne zna kako su se odvijale privatizacije tvrtki iz portfelja Agrokora jer se to nije događalo za vrijeme dok je on bio šef Hrvatskog fonda za privatizaciju.

13.13 Kovač ne zna ništa o vezi Todorića i Josipa Petrovića i o kreditima koje je Zagrebačka banka davala njegovim kompanijama.Ne zna ništa ni o tome je li Todorić financirao kampanje HDZ-a.

13.09 Grmoja ga je podsjetio da je Kovač kazao da je bio izložen golemim pritiscima i da se zbog toga razbolio. Pitao ga je jesu li ga Todorići pritiskali. Kovač je kazao da za njegovog mandat nije prodana ni jedna dionica iz potfelja Agrokor.

Na pitanje jesu li 1996. shvatili na jednom sastanku da su Todorićeve kompanije prerasle neke perjanice hrvatskog gospodarstva, Kovač je odgovorio da nije bio na takvom sastanku.

13.01 Na pitanje Nikole Grmoje (Most) je li on, kao njegov prethodnik Ivan Penić imao zamjerke na proces privatizacije, kazao je da je imao zamjerke na neke članke zakona o privatizaciji. Kovač je rekao da je najveće zamjerke imao na članak da procjenu poduzeća određuju radnički savjeti tih poduzeća i da oni biraju agencije koje će raditi procjene poduzeća.

  • +5
Svjedočenje Milana Kovača pred Istražnim povjerenstvom za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Kaže da je na čelo Fonda za privatizaciju 1995. otišao jer se stalno raspravljalo o nepravilnostima. Rekao mu je Franjo Tuđman da moramo imati predsjednika Fonda koji je saborski zastupnik. Kazao mu je da postojeći model nemoguće dalje provoditi, da treba donijeti novi zakon koj ije donešen 1996. i on je i danas na snazi.

Dodaje da je poništio na desetke pretvorbi. Kada se vidjelo da u Fondu 'nemaju milosti' jedna odvjetnička kuća uputila je Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti članak da Fond ne može samostalno raspidati ugovore. 'To je bila greška', kazao je Kovač.

Podsjetimo, Kovač je 1994. godine postao zamjenik Fonda za privatizaciju, a potom je ušao u Vladu te je obnašao dužnost ministra privatizacije (od 1996. do 1999. godine). Na tom je mjestu zamijenio Ivana Penića, također danas pozvanog da svjedoči pred istražnim povjerenstvom za Agrokor.

Nakon toga, od 2000. do 2003. godine, bio je saborski zastupnik.

  • +4
Milan Kovač Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Milan Kovač je nakon raskola u stranci zbog sukoba Ive Sanadera s Ivićem Pašalićem 2002. godine napustio HDZ i s Pašalićem otišao graditi novu stranku – Hrvatski blok.

U HDZ se vratio deset godina kasnije. Bio je i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman. Na tom ga je mjestu u siječnju ove godine zamijenio Mario Kapulica, blizak šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću.