financijska ulaganja

Nakon 10 godina Portugal ukida program 'Zlatne vize', nema više državljanstva za 500 tisuća eura

29.03.2023 u 17:44

Bionic
Reading

Portugal je, zbog rasta cijena nekretnina i kritika iz Europske unije, odlučio ovih dana prestati davati prebivalište i državljanstvo stanovnicima Kine, Rusije i drugih zemalja u zamjenu za financijska ulaganja

Time je završio desetogodišnji program poznat pod nazivom "Zlatne vize", a putem kojeg je u europsku zonu bezgraničnog kretanja ušla 31.000 stranaca, izvijestile su u srijedu španjolske novine El Pais.

Portugalska vlada je 2012., u vrijeme kada se ta primorska zemlja nalazila u teškoj gospodarskoj situaciji, nastojala privući investicije bogataša. U zamjenu za ulaganje od 500.000 eura davala bi im boravišnu dozvolu u Portugalu, gdje su kupovali kuće.

S obzirom da je ta zemlja dio šengenskog prostora, kojem od siječnja pripada i Hrvatska, ulagači su se mogli slobodno kretati i nastanjivati u 27 europskih država. Nakon pet godina mogli su dobiti portugalsko državljanstvo, a njihov identitet ne bi bio javno objavljen.

Oko 12.000 ulagača, od čega je 45 posto Kineza i 10 posto Brazilaca, tako je sebi i svojim obiteljima kupilo ulaznicu za Europsku uniju.

Kada se uračunaju obitelji ulagača procjenjuje se da bi ukupan broj korisnika programa mogao iznositi oko 31.000 osoba.

Ministar vanjskih poslova Paulo Portas je 2013. otputovao u Moskvu kako bi privukao tamošnje biznismene, pa ih se najmanje 313 doselilo u Portugal.

Jedan od najpoznatijih ruskih državljana Portugala je milijarder Roman Abramovič, koji se pozivao na svoje sefardsko porijeklo, što je također bio način dobivanja državljanstva.

No sadašnja vlada pod premijerom Antonijom Costom ukinula je 16.ožujka program "Zlatnih viza".

Kao službeni razlog navela je enormni rast cijena nekretnina u dva najveća grada, Lisabonu i Portu, zbog kojeg si prosječni Portugalci ne mogu priuštiti najam i kupnju nekretnina. Strani ulagači su većinu novca utrošili na kupnju i gradnju nekretnina, što im je podiglo cijenu. Na porast cijena su utjecali i brojni turisti koji svake godine dolaze na obližnje pješčane plaže.

Ana Gomes, bivša socijalistička zastupnica u Europskom prvenstvu, pozdravila je odluku o ukidanju programa ističući da nikada nije niti trebao biti uveden.

"To je bila pozivnica za pranje novca. Također su se kriminalne i terorističke organizacije zakonski infiltrirale na prostoru šengena", rekla je Gomes za Deutsche Welle ne navodeći imena i detalje o tim skupinama.

Ona tvrdi da Portugal nikada nije istraživao porijeklo novca uloženog u zemlju pa postoji mogućnost da je on bio stečen nezakonitim radnjama u inozemstvu.

To je navodno bila i zamjerka Europske unije.

Nakon što je EU uveo sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, Portugal je iz ovog programa isključio Ruse. No sada više niti bogataši iz Kine, Vijetnama, Brazila i drugih zemalja neće moći sudjelovati.

Nisu svi sretni zbog toga. Hugo Santos Ferreira, predsjednik Portugalske udruge ulagača u nekretnine, kaže da je ovo "napad na sve strane ulagače koji žele uložiti novac u Portugal".

"Izgubit ćemo kredibilnost i dobru reputaciju zemlje pogodne za ulaganja", rekao je.