BEZ KONKRETNIH MJERA

Katolička Crkva u Portugalu zamolila oprost od tisuća žrtava seksualnog zlostavljanja

04.03.2023 u 16:48

Bionic
Reading

Portugalska Katolička Crkva odlučila je uputiti ispriku žrtvama seksualnog zlostavljanja koja su nad djecom počinili članovi crkve, a odnosi se na njih najmanje 5000

"Molimo sve žrtve za oprost: sve one koji su hrabro svjedočili o zlostavljanju nakon toliko godina šutnje, kao i one koji i dalje duboko u srcima nose bol i još je ni s kim nisu podijelili", rekao je u petak u Fátimi predsjednik Portugalske biskupske konferencije (CEP), biskup José Ornelas.

Crkva je reagirala na izvješće neovisnoga istražnog povjerenstva predstavljenog sredinom veljače u kojemu je iznesena brojka od 4815 potvrđenih slučajeva seksualnog zlostavljanja u posljednjih 70 godina.

No vjerojatno je od pedesetih godina prošlog stoljeća bilo puno više slučajeva zlostavljanja, rekao je svojedobno šef komisije Pedro Strecht.

Informacija je popraćena kritikama udruga žrtava i katoličkih vjernika. "To je korak unatrag", požalio se u intervjuu za list Publico Jorge Wemans, jedan od potpisnika otvorenog pisma, nakon kojega je oformljena komisija.

Izostale su "konkretne mjere" koje bi omogućile da se u budućnosti izbjegne zlostavljanje i da se zajamči pomoć žrtvama.

Biskupi jesu izrazili nelagodu i žaljenje zbog slučajeva zlostavljanja, no izostalo je njihovo suosjećanje, komentirao je novinar Publica.

Lisete Fradique iz portugalskog ogranka katoličkog reformskog pokreta 'Mi smo crkva' kazala je da je "šokirana" planom biskupa koji kane održati komemoraciju za žrtve zlostavljanja na katolički Svjetski dan mladih početkom kolovoza u Lisabonu.

"Golema je to bol. Kombinirati takva dva događaja", rekla je novinarima Lisete, upozorivši da će na taj način sve žrtve to morati ponovno proživljavati.