'PRODAJA BEZ RAČUNA NIJE ZAKONITA'

Nakladnici protiv 'buvljaka' školskih udžbenika

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.08.2012 22:27
  • Objavljeno 31.08.2012 u 22:27
Udžbenici

Udžbenici

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Grupacija specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika, okupljena pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koju čini deset malih nakladnika, poručila je s današnjega međunarodnog simpozija 'Udžbenici za Europu 2013.' da je nužna demokratizacija izbora udžbenika te da treba 'stati na kraj' korupciji u hrvatskome školstvu

Jednodnevni simpozij organizirala je ta grupacija, a cilj mu je skrenuti pozornost stručne i opće javnosti na izazove s kojima će se u 2013. Hrvatska susresti na području školskih udžbenika vezano za njezinu europsku budućnost, rekao je predsjednik te grupacije Robert Šipek na konferenciji za novinare priređenoj u prostorijama HGK-a u sklopu simpozija.

Nakladnici su ukazali na probleme s kojima se suočavaju u poslovanju istaknuvši da su najavljene izmjene Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu velika prilika da se ti problemi riješe.

Za predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Nevena Antičevića 'zajednički nazivnik' svih problema malih nakladnika jest 'pogodovanje'. To se, rekao je, među ostalim odnosi i na odredbu o 10-postotnoj zastupljenosti, odnosno zakonskoj pretpostavci da su pogodni za upotrebu samo oni udžbenici za koje se odlučilo više od deset posto učitelja, odnosno nastavnika. Nakladnici predlažu da se ukine ta odredba, kao i da se ukinu dva kruga odabira udžbenika te da se sažmu rokovi za odabir udžbenika.

Kako je rekao Antičević, mali nakladnici smatraju da Zakon nije uspio stati na kraj korupciji i pritiscima na učitelje te predlažu da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) aktivnije surađuje s ostalim institucijama pravne države kako bi se korupcija spriječila.

Ocijenio je da spomenuti zakon treba hitno mijenjati kako bi, među ostalim, učitelji mogli samostalno birati udžbenike, a ne da se ta odluka donosi na razini školskog aktiva.

Nakladnici upozoravaju i na odredbu po kojoj cijene udžbenika prema Zakonu donosi ministar jednostranom odlukom što, ističu, MZOS ne može određivati jer nije ni kupac niti naručitelj te je to u suprotnosti sa slobodom tržišta i nastojanjima da se udžbenicima stalno podiže kvaliteta, a da cijena bude jedan od elemenata tržišne utakmice.

Ukazali su i da u 2013. ističe prvi četverogodišnji rok primjene udžbenika te da će o sadašnjim odlukama ovisiti kakva će biti kvaliteta udžbenika u četverogodišnjem razdoblju od 2014. do 2018.

Na novinarsko pitanje, je li MZOS upoznat sa stajalištima malih nakladnika, Šipek je odgovorio da je ministar upoznat i prihvatio je neka traženja nakladnika, primjerice o ukidanju odredbe o 10-postotnoj zastupljenosti, ali da mali nakladnici nisu uspjeli spriječiti korištenje fotokopiranih udžbenika te smatraju da MZOS treba vršiti nadzor po školama.

Za njih je i neprihvatljiv i 'buvljak' knjiga jer, upozoravaju, za to nema zakonske osnove, a svaka knjiga prodana bez računa je kršenje zakona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi