objavili znanstvenici

Najviše stablo u Amazoniji nije ugroženo požarima

05.09.2019 u 10:59

Bionic
Reading

Najviše stablo u Amazoniji, 88 metara visoka Dinizia excelsa, nije u opasnosti od požara koji haraju tim ogromnim prašumskim područjem, objavili su ovaj tjedan britanski i brazilski znanstvenici

Na sjeveru Brazila, u "svetištu" divovskih stabala, na granici između država Para i Amapa, nalazi se i ta Dinizia excelsa koja ima opseg 5,5 metara, pokazali su znanstveni radovi koje je nedavno objavilo državno tajništvo za znanost i tehnologiju države Amapa.

Gigantska stabla nisu rijetkost u toj regiji ali obično uspiju dosegnuti oko 60 metara, pojasnio je Eric Bastos, koordinator istraživanja koje su u kolovozu proveli znanstvenici sa Saveznog sveučilišta Los Vales de Jequitinhonha i britanskih sveučilišta Cambridge i Swansea.

Stablo je otkriveno iz zraka, a Bastos kaže kako se radi o "velikom otkriću i imamo zadaću očuvati to drveće".

Budući da se nalazi unutar guste šume, ovom gorostasu ne prijete požari koji haraju onim dijelovima Amazonije u kojima se provodi prekomjerna sječa.

Najviše drvo na svijetu je sekvoja pronađena u Kaliforniji, visoka 115 metara kojoj su botaničari sa sveučilišta Humboldt dali ime Hyperion.