je li najgore prošlo?

Najveće probleme sada rade bujične vode koje se slijevaju u velikim količinama, Vakula upozorava da se putovanja odgode barem do srijede poslijepodne

14.05.2019 u 06:30

Bionic
Reading

U nevremenu koje je u ponedjeljak u 24 sata poharalo Zagreb četiri su osobe ozlijeđene, među kojima i vatrogasac. Materijalna je šteta golema, a što nas čeka dalje u Zagrebu i ostatku zemlje, u Temi dana su komentirali Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, i Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a, dok je Zoran Čavlović iz Glavnog centra za obranu od poplava otkrio stanje s vodostajima rijeka

U utorak ujutro, što se vodostaja rijeka tiče, najviše je zabrinutosti izazivalo stanje u Hrvatskoj Kostajnici. Kako je za Hrvatski radio rekao Zoran Čavlović iz Glavnog centra za obranu od poplava, prognozirao se vodostaj od 500 centimetara, no stanje je bolje jer je rijeka na 407 centimetara.

'Tijekom dana vodostaj ne bi trebao prelaziti 430 centimetara', kaže Čavlović te dodaje kako su Korana i Kupa u Karlovcu na rubu proglašenja izvanrednih mjera, a zabrinjavajuće je stanje s bosanskim rijekama Unom, Sanom i Vrbasom.

Trut je izvijestio o ukupnom broju telefonskih poziva građana kojih je na broj 112 bilo više tisuća, a od kojih više od 800 intervencija, donosi HRT.

Dodao je da je najveći broj intervencija, oko 500, bio na području Zagreba i šire okolice, a najviše zbog urušenih stabala i oštećenih vozila, dok je najmanje oštećenih stambenih zgrada, kuća i krovišta.

Kazao je da posla još uvijek ima dosta, vatrogasne snage i sve ostale mjerodavne službe nalaze se na terenu i polako rješavaju situacije u skladu s nalozima. Zamolio je građane za malo strpljivosti.

Vodostaji u porastu

Uslijed intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su u ponedjeljak navečer Hrvatske vode

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, sjeverne i srednje Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije. Očekuje se značajan porast vodostaja Une, a maksimum u Hrvatskoj Kostajnici mogao bi biti sutra navečer, kada se očekuje vrh vodenog vala te bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje mjera obrane od poplava.

Prema prognozama Hrvatskih voda, u utorak prijepodne očekuje se vrhunac vodenog vala na karlovačkim rijekama, uzrokovan obilnom kišom, no vodostaj rijeke Korane ne bi trebao prelaziti 750 centimetara, što znači da će obrana od poplave ostati na tzv. pripremnim mjerama, priopćeno je u ponedjeljak navečer iz Stožera civilne zaštite Grada Karlovca.

Unatoč tome što se ovakvo vrijeme najavljivalo, mnoge građane iznenadila je jačina vjetra. Vakula kaže kako nije ista jačina vjetra od 100 km/h na kopnu i npr. podno Velebita ili na Jadranu.

  • +17
Nabujala rijeka Korana odsjekla selo Korana Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Što se tiče olujnog vjetra, kaže da će još mjestimice tijekom noći biti jačih udara vjetra, ali riječ je o olujnoj jakosti od oko 100 km/h. Savjetuje građanima da ne izlaze ako ne moraju i da odgode putovanja barem do srijede poslijepodne - tada će uslijediti smirivanje situacije, manje oborina, vjetra, a i temperatura će porasti.

Dodao je da će bura u utorak na većem dijelu Jadrana biti i češća i jača nego u ponedjeljak - u ponedjeljak je bila uglavnom na sjevernom dijelu, u utorak će biti i na srednjem i na južnom, a podno Velebita možemo očekivati i orkanske udare.

'Promet će, kao i u ponedjeljak, biti onemogućen ili barem otežan na mnogim lokacijama', kazao je Vakula. Čuli smo od vatrogasaca da su mnogi građani u panici, zatrpali su ih pozivima i ne znaju kome bi se obratili.

  • +5
Visok vodostaj Sunje Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Trut savjetuje građanima da zovu 112 - to je broj za sve žurne službe i mogu biti sigurni da će dobiti onu intervenciju koja im je potrebna te ne dolazi do preklapanja poziva. Apelira da taj broj zovu u slučaju žurnih poziva - ako je ugrožen život, a ne ako je nekome pomaknut crijep, pa očekuju od vatrogasaca da ga dođu namjestiti.

'Ovo je vrijeme kada se odrađuju one intervencije koje su zaista bitne za život, rad i komunikaciju ljudi', dodao je. Prema prvim informacijama, tri su osobe ozlijeđene, a Trut kaže da su ih četiri - od kojih su tri civila i vatrogasac koji je lakše ozlijeđen pri intervenciji. Rano je utvrditi kolika je materijalna šteta i hoće li biti proglašena elementarna nepogoda. Trut dodaje kako to ovisi o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Vodostaji rastu, mnoga mjesta pripremaju nasipe za obranu od poplava, a Vakula kaže da panike ne bi trebalo biti u organiziranom sustavu.

  • +14
Zbog jakog vjetra u Sopotu se srušilo stablo na automobile, intervenirali vatrogasci Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

'Oborine su najavljivane, oborine su pale, ponegdje i rekordne svibanjske količine - imamo preko 100 l/m2, primjerice na Plitvičkim jezerima je 139 l/m2 (...) I na kontinentu i uz more bilo je obilne kiše i bit će još obilnijih oborina i u utorak i srijedu', dodao je. Upozorio je da se pazi i na vodostaje u BiH, koji su također u porastu.

'Stanje se prati, ljudi su već na terenu, već su neke mjere poduzete', dodao je. Poručio je da nema mjesta panici, ali ima mjesta oprezu i pripremi za eventualno izlijevanje nekih rijeka.

Trut kaže da su sve službe spremne te su dali upute kako treba reagirati tako da se službe pripreme. Dodao je da su sazvani mnogi stožeri civilne zaštite koji su donijeli mjere i aktivnosti što će se raditi u slučaju izvanrednih situacija, prate stanje vodostaja, rade neke preventivne mjere obrane od poplava, a najveće probleme prave bujične vode koje se slijevaju u velikim količinama.

Vakula se osvrnuo i na temperature primjerenije svibnju te kaže da krajem ovog tjedna možemo očekivati znatnije zatopljenje od oko 20°C, a posljednjih 10 dana svibnja bit će 'normalnije' vrijeme. Što se tiče dugoročne prognoze za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan, Vakula kaže da ni za jedan mjesec nema naznaka da bi bio hladniji od prosjeka, već postoji velika vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu, ali vjerojatno uz oscilacije od plusa do minusa.